Virus gripa nije registrovan u Mačvanskom okrugu

|   Život
Virus gripa još nije stigao u Šabac. Za sada je registrovano više od 300 oboljenja slična ovom virusu. Lekari kažu da će pravu sliku imati tek kada se đaci vrati u školske klupe. Ovim sezonskim oboljenjem najivše su pogođeni mladi i deca uzrasta do 5 do 14 godina.
foto: televizija Kopernikus

Virus gripa nije izolovan u Mačvanskom okrugu. U Zavodu za javno zdravlje u Šapcu navode  da je od početka 2019. godine na ovom području registrovano 379 oboljenja  slična gripu.  U šabačkom Domu zdravlja evidentiran je povećan broj pacijenta sa respiratornim tegobama, mada lekari ističu da je ovakva situacija uobičajna za ovo doba godine. U ovdašnjem Zavodu napominju da je intezitet virusa sličnom gripu  u padu, a najviše obolelih je, kažu,  bilo među mladima uzrasta od 15 do 29 godina i decom od 5 do 14. Dr Nebojaša Sofranić, epidemilog iz Šapca ističe da će relevante podatke o pojavi virusa imati tek kada se deca vrate u školske klupe.

Inače Epidemiološki nadzor sezonskog gripa u šabačkom kraju  počeo je u oktobru prošle godine. U Domove zdravlja širom Mačvanskog okruga dopremljeno je 12.960 doza vakcina. Odziv Šapčana za vakcinaciju  bio je stoprocentni , te je svih 4.372 vakcina upotrebljeno.  Zbog velikog interesovanja, naknadno je naručeno još 45 doza, koje će prema izgledima biti utrošene narednih dana.
Najviše obolelih od virusa sličnom gripu prema podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac  bilo je tokom poslednje sedmice novembra i početkom decembra.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar