Vlada Crne Gore objavila dokument u kom ne isključuje vojnu pretnju

|   Info
Podgorica ne isključuje mogućnost direktne vojne pretnje, mada je zbog mesta i važne uloge koju ima u stabilnosti regiona ta opasnost bitno smanjena, piše u predlogu strategije nacionalne bezbednosti Crne Gore koja je prošle godine primljena u NATO.

Izvor: Tanjug

U tom dokumentu crnogorske vlade, kako pišu pojedini podgorički mediji, navodi se da bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskoj i mediteranskoj regiji.

"Deo je regiona koji je u prethodnom razdoblju pretrpeo dinamične promene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mesto i važnu ulogu u stabilnosti regiona", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da Crna Gora deli strateški pristup izazovima, rizicima i pretnjama nacionalnoj bezbednosti koji su definisani strateškim dokumentima NATO.

"Region je još opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može uzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima", navodi se u predloženoj strategiji i dodaje da "kao posledica smanjenja vojnih snaga u regiji, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike poverenja, saradnje i partnerstva, opasnost od direktne vojne pretnje Crnoj Gori je bitno smanjena, ali se ne može isključiti".

Konstatuje se i da su promene na geostrateškom planu uticale da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesa međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečavanje daljeg evropskog i evroatlantskog puta pojedinih država regije.

"To uslovljava konkretne akcije prema regionu, posebno hibridnog karaktera, što je ozbiljan sigurnosni izazov i može imati bitne posledice po regionalnu stabilnost i usporiti integracijske procese", kaže se u dokumentu.

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković je ranije rekao da su glavni razlog donošenja nove strategije izmenjene bezbednosne okolnosti, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu i Evropi navevši kako 2008. kada je pisana poslednja strategija, nije bilo ni migrantske krize ni sukoba u Ukrajini između vlade i proruskih pobunjenika koje podržava Rusija, prenosi portal Indeks.

"Nije bilo svega što se dešavalo zadnjih deset godina, pokušaj terorizma u Crnoj Gori, različiti interesi na Balkanu koji su se sukobili", naveo je Bošković.

Crnogorski parlament bi trebalo da u oktobru raspravlja o vladinom predlogu strategije nacionalne bezbednosti Crne Gore.