Vlade zemalja Kvinte pozvale na obnovu dijaloga

|   Info
Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Vlade zemalja Kvinte su zatražile da se obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti.

U zajedničkoj izjavi navodi se da su vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

"Spremni smo da kroz podršku visokom predstavniku EU povećamo našu ulogu u procesu ali to ne možemo učiniti sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju, navodi se u izjavi i dodaje da to za Kosovo znači ukidanje taksi, a za Srbiju prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Kako se navodi, status quo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv.

"Nakon godina stagnacije došlo je vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije", ističe se u izjavi.

Vlade zemalja Kvinte istakle su da žele da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost, kao i da su spremne da u tome pomognemo na svaki mogući način.