Vladika Jovan služio vaskršnju liturgiju u Jagodini

|   Info
Nakon službe, vladika Jovan je u pratnji gradonačelnika Jagodine Ratka Stevanovića i sveštenstva, već tradicionalno izabrao najlepše oslikana vaskršnja jaja koja su farbala i oslikavala deca jagodinskih osnovnih škola
Foto: TV Kopernikus

 

Na Vaskrs, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini, u prisustvu sveštenstva, predstavnika jagodinske lokalne smaouprave, crkvenih opština i vernika, vladika šumadijski Jovan je služio vaskršnju večernju službu.

,,Vaskrsenjem se pokazuje smisao i cilj postojanja svakog čoveka, a to je da je čovek stvoren za besmrtnost i večni život a ne za smrt, rekao je vladika Jovan i dodao, vaskrsenjem Hristovim smrt, najveći neprijatelj čoveka, pobeđena je i ljudima je otvoren i propućen put u život večni. Praznik vaskrsenja Hristovog se doživljava kao najradosniji praznik, kao dan koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu.”
Vladika Jovan je u svojoj besedi rekao da je ,,mnogo gorčine i tuge u našem narodu usled mnogih iskušenja kroz koje smo prošli i prolazimo, pa i zbog ovog virusa ali i drugih bolesti i nedaća, koje nam odnose naše drage i mile. Ipak, nipošto ne smemo pasti u očajanje i izgubiti veru. Živ je naš Bog i živeće duša naša ukoliko smo sa Bogom. Stoga se molimo vaskrslom Hristu da nas sačuva od iskušenja, da nas sačuva od mržnje i zlih dela, a da nas nauči ljubavi kojom je On zavoleo ovaj svet i čoveka kao krunu svoga stvaranja. Vaskrsli Hristos će nam dati radost kada nas snalaze tuga i nevolje samo ako budemo u stanju da prepoznamo bol i patnju bližnjega i pokajemo se za svoje grehe. Tada naš trud neće biti uzaludan nego će nam biti na spasenje i na večni život.”

Nakon službe, vladika je u pratnji gradonačelnika Jagodine Ratka Stevanovića i sveštenstva, već tradicionalno izabrao najlepše oslikana vaskršnja jaja koja su farbala i oslikavala deca jagodinskih osnovnih škola. I ove godine je bilo mnogo originalno ukrašenih jaja. Vladika je,  povodom Vaskrsa, podelio okupljenim mališanima male ikone.

J.L.