Vojska SAD: Rusi presreli naš avion: Moskva odgovara

|   Info
Američka vojska objavila je snimak koji prikazuje navodno „nebezbedno“ presretanje američkog aviona od ruskog lovca iznad Crnog mora.

 

Izvor: Tanjug, Sputnjik

„Petog oktobra 2018. godine američki avion Lokid EP-3 leteo je u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, kada ga je presreo ruski Su-27. Ova interakcija je bila nebezbedna jer je Su-27 proleteo velikom brzinom neposredno pred avionom (SAD), rizikujući živote pilote i posadu“, navodi se u saopštenju na sajtu ratne mornarice SAD.

Nakon toga je, kako tvrdi američka vojska, Su-27 izveo još jedan prelet u blizini EP-3.

Posada EP-3 je saopštila o turbulenciji nakon presretanja. Dužina leta presretačkog leta je iznosila oko 25 minuta, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici za sada nisu uspeli da procene koliko blizu je prošao ruski avion, niti da li je bio naoružan.

Ruski "Suhoj" Su-27 presreo je izviđački avion američke Mornarice "Lokid" EP-3E u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora u skladu sa svim bezbednosnim procedurama, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

"Oko 10:00 časova 5. novembra 2018. godine vazdušna kontrola je primetila neidentifikovanu vazdušnu pretnju u blizini neutralnih voda Crnog mora, koja se bližila vazdušnom prostoru Ruske Federacije.

Lovac Su-27 je poleteo sa najbližeg aerodroma i prišao meti koja je identifikovana kao izviđački avion EP-3E 'Ares' američke Mornarice", saopšteno je iz ruskog MO, prenosi TAS S.