Voodosnabdevanje uredno, nastavak investicija u Smederevu

|   Info
Završeni veliki radovi na produžetku mreže, nastavak radova u selima

 

 

Nadležni u  JKP VOdovod  predstavili završne radove na izgradnji  vodovodne mreže u ulicama Živote   Lukića i Bukuljskoj, iza poljoprivredne škole, pored  školske ekonomije i nekadašnjih voćnjaka Godomina.

Vrednost radova je 5 miliona i 300 hiljada dinara, a posredstvom  mreže duge skoro kilometar pijaću  vodu će dobiti 40 domaćinstava.

 

Na plus 33,  sve izgleda drugačije, u rovu sa rovokopačem ili u prašini u kojoj radnici pripremaju cevi. Znoj lije i voda je neophodna. Vredni radnici Vodovoda u znoju lica svog, završavaju poslednje metre, skoro kilometar duge vodovodne mreže u ulicama Živote Lukića i BUkuljskoj. Biće to konačno rešenje vodosnadevanja za više od 40 domaćinstava u naselju Godomin, pored nekadašnjih voćnjaka ovog poljoprivrednog giganta, iza  poljoprivrede škole.

-           Evo, skoro smo na kraju ovog važnog posla izgradnje vodovodne mreže za  više od 40 potrošača. Mreža je duga skoro kilometar i mi je privodimo kraju – kaže direktor JKP Vodovod Smederevo, Srđan Stojković -  Vrednost ove investicije je 5 miliona i 300 hiljada dinara i mi polako jednu po jednu  od planiranih aktivnosti sprovodimo u delo. Sada smo trenutno na 60 posto  realizaciaje godišnjeg investicionog programa i mi smo zadovoljni!

 

 

S obzirom na to da su počele velike vrućine, da li je zato povećana potrošnja vode. Ovih dana je iz vašeg javnog preduzeća upućen apel da vodu racionalno trošimo...

Stojković: Jeste i ovaj apel i dalje važi. Pijaća voda je blato i prosto ne sme da rasipa, posebno ne za pranje automobila ili zalivanje. Mi i dalje apelujemo na sve potrošače da  racionalno troše pijaću vodu.

 

U kojim  delovima grada je najveća potrošnja vode. Da li radnici Vodovoda obilaze teren i kontrolišu potrošnju vode?

Stojković: Znate mi baš ne možemo da pravimo patrole i da  na taj način kontrolišemo, ali za sada mogu da kažem da većih problema nema. Najviša dnenva  zabeležena potrošnja pijaće vode iznosila je 310 litara  u sekundi. To je još daleko od nekih rekorda ranijih godina, ali i dalje stoji apel da se voda racionalno koristi.

 

 

Kakva je situacija u smederevskim selima koja imaju svoje sisteme vodosnabdevanja?

Stojković: Najpre, moram da kažem da ćemo mi raditi još na doradi  vodovodne mreže u Ralji. Jedan mali deo naselja u ulici Živojina Mišića je ostao da se uradi i tu ćemo priključiti novih 30 korisnika. Tu je vrednost radova oko 2,5 miliona dinara. Pripremamo projektnu dokumentaciju, a sada se i građani javljaju . Kada su u pitanju ostala sela, s obzirom da smo preuzeli autohtone vodovode, nema  većih problema sa vodosnabdevanjem, ali imamo problem sa povećanom potrošnjom. Pretpostavljamo da je reč o zalivanju plastenika, voćnjaka i bašti i tu apelujemo na racionalnu potrošnju. Ono što mi pomažemo to je da cisternama dopremamo vodu ili da ih snabdevamo iz rezervoara. Što je simtomatično za sela iz bivšeg železarinog sistema, ovih dana imamo i 50  odsto veću potrošnju, što je dokaz da se ona neracionalno troši. Vode ima dovoljno, ali potrošnja mora da prati naplatu, jer samo to  održava  kavliatetan i konzistentan sistem vodosnabdevanja.