Vraćanje u redovan sistem rada

|   Info
Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je za RTS da od danas Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju primaju nekovid pacijente, a da od sledeće nedelje iz kovid režima izlazi i Klinika za plastičnu hirurgiju.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, RTS

Mi smo po planu Ministarstva zdravlja pre tri dana otpustili poslednje pacijente sa Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju, onda je usledila dezinfekcija i od danas smo spremni za prijem nekovid pacijenata na tim klinikama, rekao je Ašanin.

Što se tiče Klinike za plastičnu hirurgiju, dodao je on, sada su u fazi dezinfekcije i početkom sledeće nedelje očekuju da će biti spremni za prijem nekovid pacijenata.

Samo na Klinici za plućne bolesti i na Klinici za grudnu hirurgiju, koje su u dva navrata bile u kovid sistemu, zbrinuto je oko 1.800 kovid pacijenata koji su imali srednje teško i tešku kliničku sliku i uglavnom im je bio neophodan kiseonik, naveo je Ašanin.

Do sada je pet klinika Kliničkog centra Srbije bilo u kovid sistemu, pored ove tri i Klinika za infektivne bolesti i Klinika za kožne bolesti.

One zajedno su do sada hospitalno lečile oko 5.000 kovid pacijenata, dodao je Ašanin.

Kada je reč o kovid bolnici u Batajnici, koja je takođe deo Kliničkog centra Srbije, Ašanin je rekao da je do sada u toj bolnici lečeno oko 2.070 pacijenata.

Ašanin je rekao da je kroz Urgentni centar za ovaj kovid period prošlo oko 130.000 pacijenata, a pruženo je više od 250.000 zdravstvenih usluga, što je povećanje za oko 40 odsto u odnosu na raniji period.

On je istakao i da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije.

Mi smo do sada uspeli da Fajzerovom vakcinom vakcinišemo oko 1.500, ruskom vakcinom vakcinišemo još 800 ljudi, a danas počinjemo kineskom vakcinom i planiramo da vakcinišemo oko 200 zaposlenih, naveo je Ašanin.