Vrtići u sedam firmi

|   Info
Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, najavio otvaranje dodatnih mesta za boravak mališana. Gradska komunalna preduzeća u 2019. smestiće decu zaposlenih. Mesta za decu i u zgradi uprave.

 


Sedam gradskih preduzeća će, od sledeće godine, imati i vrtiće, a obdanište će dobiti i gradska uprava smeštena u Ulici kraljice Marije, najavio je, za "Novosti", Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. Na listi preduzeća u koja će se mališani najpre useliti su - "Gradska čistoća", "Zelenilo", "Beogradske elektrane", GSP, "Beograd put", "Beogradski vodovod i kanalizacija" i "Parking servis".

Prema rečima Vesića, ideja Grada je da preduzeća koja imaju više od 1.000 zaposlenih izgrade vrtić ili preurede postojeći prostor za potrebe obdaništa. On ističe da je razvoj i ulaganje u predškolsko obrazovanje među prioritetima Grada. Cilj je da se pomogne roditeljima i obezbede dodatna mesta za mališane, kako bi lista čekanja za upis u vrtić bila svedena na minimum, a onda i ukinuta.

- Otvaranje vrtića u javnim preduzećima je jedan od koraka koji vodi ka tom cilju - kaže Vesić. - Prioritet pri upisu u obdaništa, koja su u sklopu tih firmi, imaće deca zaposlenih. Ako bude bilo mesta, vrtići će primiti i mališane sa liste čekanja, čiji roditelji nisu zaposleni u tim preduzećima. Takođe, i u zgradi gradske uprave u Ulici kraljice Natalije biće otvoren vrtić.

Vesić ističe da će obdaništa u javnim preduzećima biti u sklopu predškolskog obrazovanja, koje je u nadležnosti Grada. To će predstavljati zaista veliku olakšicu za roditelje, jer će decu moći da povedu u vrtić kad krenu na posao i da ih uzmu kada im se završi radno vreme.

- Pošto neka komunalna preduzeća imaju po više objekata, oni će sami proceniti gde je najbolje da bude otvoren vrtić - objašnjava Vesić. - Planiramo i da isti princip bude primenjen i u gradskim preduzećima sa manjim brojem zaposlenih, kao što su "Infostan" ili "Javno stambeno"... Oni ne bi gradili vrtić, nego bi određeni prostor bio preuređen za boravak dece, tako da roditelji ne bi morali da brinu, da li će stići da uzmu dete na vreme.

Otvaranjem vrtića u javnim preduzećima značajno će se rasteretiti postojeći kapaciteti u predškolskim ustanovama. Roditeljima će, svakako, biti lakše da dete vode u obdanište koje je u zgradi u kojoj rade, što će osloboditi mesto nekom drugom mališanu koji je bio na listi čekanja.

Među prvima koji će primiti decu zaposlenih je "Parking servis" / Foto A. Stanković

LISTA PREDUZEĆA

Prema Vesićevim rečima, firme u koje će se mališani prvo useliti su:

* "Gradska čistoća"

* "Zelenilo"

* "Beogradske elektrane"

* GSP

* "Beograd put"

* "Vodovod i kanalizacija"

* "Parking servis"


MODEL I ZA REPUBLIKU

VESIĆ je istakao da će sa nadležnima u Ministarstvu prosvete razgovarati o mogućnosti da se ova ideja proširi i na republička preduzeća.

Na listi čekanja za upis u beogradske vrtiće je oko 2.700 mališana, što je skoro četiri puta manje nego pre godinu dana, kada je bilo neupisano 10.000 dece.