Vučić: Bićemo sluge samo svoga naroda i države

|   Info
Ništa vaše nećemo, ništa tuđe nećemo, samo nećemo da budemo dobri po merilima nekih drugih i samo što bi trebalo nešto da vam damo što vi mislite da nam ne pripada, a naše je više od devet i po vekova, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči puta u Brisel i razgovora sa delegacijom Prištine.
Foto: FoNet/Instagram

 

Izvor: FoNet

Uprkos teškim vremenima koja su pred nama, uprkos silnim pritiscima koji dolaze spolja, uprkos pritiscima koji dolaze sa Kosova i Metohije, od albanskih poltičara, njihovim pretnjama i tužbama i novim sukobima, koliko sutra idem u Brisel i biće mnogo takvih razgovora, rekao je Vučić na svečanoj akademiji u manastiru Prohor Pčinjski.

Samo jednu stvar mogu da obećam - znam koliko problema imamo i nisu stvari tako ružičaste za nas, borićemo se za Srbiju, da nećemo biti ničiji podanici, osim što ćemo biti sluge samo svoga naroda i države, rekao je Vučić.

Borićemo se, ne tako što ćemo im pretiti, da im uzvraćamo uvredama, već ćemo se boriti čvrstinom, ozbiljnim stavovima i pogledom u budućnost. Hoćemo da pobeđujemo novim fabrikama, snažnijom ekonomijom, većim platama i penzijama, poručio je on.

Čuvaćemo i štitićemo i kosovski zavet i Vidovdan, ali ćemo brinuti i o budućnosti našeg narod i na Kosovu i Metohiji i ovde u Bujanovcu i svuda gde Srbi žive, rekao je Vučić pošto mu je episkop vranjski Pahomije uručio Orden prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Vučić je rekao da mu je velika čast da primi orden.

Nisam neko ko žudi na nagradama, ali mi znači ovaj orden, jer mi se čini da kad zajedno rastu država i crkva, tada je najbolje i našim građanima. U savremenoj srpskoj istoriji nikada nismo uradili više za naše hramove, crkve, bratstvo i sestrinstvo, ali znam da ni to nije dovoljno, rekao je Vučić.

Moramo da radimo još više, da budemo uspešniji. Posle ordena Svetog Save, jedini sam srpski predsednik koji je taj orden primio, dodao je on.

Čak i kad ne moramo uvek i u svemu da budemo u saglasju, bez crkve nema nacionalnog jedinstva, da očuvamo ne samo nacionalno, već i državno tkivo. Ko to ne razume,a vodi državu ne zaslužuje da je vodi, poručio je Vučić.

Foto: FoNet/Instagram

Vučić je rekao da se zahvaljuje episkopu Pahomiju što je, uprkos poruzi i napadima, verno i marljivo štitio i brinuo godinama i decenijama o narodu.

Verni narode srpski, treba da znate kad god sam dolazio u Bujanovac, Vranje i Preševo, na prostor eparhije vranjske, episkop je uvek tražio nešto, ali ne za sebe, ne i za Crkvu, nego uvek da pomognemo vama, rekao je Vučić.

Molim Vas da ostanete na svojim ognjištima, da čuvate Pčinju, Jablanicu, svetinje, rekao je Vučić i posebno zahvalio patrijarhu Porfiriju što brine o srpskom narodu, kao i Miloradu Dodiku što je i danas tu, da zajedno proslave praznike i tako pokaže svima kakvi su odnosi Srbije i Republike Srpske.

Molim vas, vaša preosveštenstva, da nam pomognete da prebrodimo probleme, koji su pred nama. Oni su politički, oni se tiču Kosova i Metohije, da nam pomognete da zajedno iz toga izađemo, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je jedinstvo srpskog naroda važnije i potrebnije nego ikada.

Nismo slabi kao što smo bili, nismo jaki kao što bismo voleli da budemo, ali ćemo biti snažniji ako budemo ujedinjeni, zaključio je on.

Ovaj orden, ustanovljen povodom velike godišnjice, prvi je dobio partijarh Irinej, dok je drugi dobitnik pokrovitelj ovog našeg jubileja, rekao je episkop Pahomije.

U teško vreme za naš narod, države na ovim prostorima, želim da izdrže i da one temelje koje su postavili Diogen a ućvrstio Milutin, da se nastavi pravoslavni hod, dodao je on.

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji se nalazi 30 kilometara južno od Vranja, danas obeležava 950 godina postojanja i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio i tim povodom je upriličena svečana akademija u porti manastira.