Vučić da ide, Srbiji mesto u Parizu

|   Info
Potpredsednici Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Ivica Dačić ocenili su danas da, uprkos isticanju zastave Kosova u katedrali Notr Dam, Srbija na najvišem nivou treba da učestvuje u proslavi 110. godišnjice Prvog svetskog rata i da bi bila veća šteta nego korist kad bi predsednik Srbije zbog incidenta sa zastavom odustao od puta u Pariz.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"Srbija na najvišem nivou treba da učestvuje u obeležavanju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata u Parizu zato što smo pre 100 godina velikim žrtvama platili svoju slobodu, i zato što danas ne smemo da propustimo nijednu priliku da budemo na mestu na kome može da se postavi pitanje Kosova", poručila je u saopštenju potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona naglašava da je "svakako neprimereno" pojavljivanje zastave Kosova u crkvi Notr Dam, jer "država Kosovo ne samo što nije postojala u vreme kada je Srbija sa ostalim saveznicima izvojevala pobedu u Velikom ratu, već ne postoji ni danas, pošto više od polovine zemalja sveta ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Prištine".

Ocenjujući da je "svakako reč o nedovoljnom promišljanju i nepotrebnoj provokaciji onih koji su zastavu nepostojeće države stavili među saveznike Srbije i pobednike u Prvom svetskom ratu", Mihajlović smatra da bi bojkot te manifestacije bio pogrešan potez.

Bilo kakav bojkot obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog rata ne samo što bi danas po Srbiju bio politički vrlo nepromišljen, već bismo, smatra Mihajlović, "takvim potezom pokazali da nismo dostojni predaka koji su živote dali za slobodu Srbije".

Srbija je zemlja pobednica Velikog rata, mesto nam je uz naše saveznike u Parizu i to nam niko ne može oduzeti, poručila je Zorana Mihajlović.

Odlazak predsednika Srbije u Pariz podržava i potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, čija je ocena da isticanje zastave Kosova u Notr Damu nije nešto što Srbija može da promeni i da se takve stvari ne dešavaju prvi put.

To godinama traje i razgovaramo o tome sa zapadnim zemljama, jer Kosovo je i ranije učestvovalo u defileima o Prvom svetskom ratu, iako je to za njih dan žalosti jer su u tom ratu bili na pogrešnoj strani u ratu, rekao je Dačić.

On je ocenio da bi eventulna nota Francuskoj bila pogrešan potez i značila bi zaoštravanje odnosa, a ne bi imala nikakvog diplomatskog efekta.

Prilika da Srbija kaže svoj stav biće zvanična poseta predsednika Francuske Makrona u Beograd početkom decembra, ocenio je Dačić.

On je sugerisao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakako treba da ide na proslavu u Parizu.

Šta sad treba, upitao je Dačić, da Vučić ne ide na taj skup. "Veća šteta je da ne ide nego da ide", poručio je šef diplomatije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar