Vučić: Jedinstvo i zajedništvo su nam potrebniji nego ikada

|   Info
Ovo je poslednje veče u kojem vam se obraćam kao predsednik Srpske napredne stranke (SNS) , a sutra će je neko drugi preuzeti, izjavio je večeras predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, koji je pozvao opozicione stranke na dijalog i razgovor, ali im je poručio da neće biti prelazne vlade.
Foto: FoNet/Ana Paunković

 

Izvor: FoNet

Vučić  je na skupu "Srbija nade" rekao da su od subote njegova vrata otovorena za dijalog i pozvao sve političare, i one o kojima misli "sve najgore", da dođu da razgovaraju.

"Pozivam vas na dijalog, na razgovor, ali prelaznih vlada neće biti. Dok sam živ vlast će se birati na izborima, narodnom voljom, a ne upadima u institucije", kazao je Vučić.

Poručio je opoziciji da pohvali mere koje su donete i ukidanje rijalitija i pozvao ih da kažu šta još može da se uradi.

Vučić je rekao da su građani koji su prethodnih nedelja šetali uglavnom dobri i pristojni ljudi koji žele dobro Srbiji, ali da političari "koji će ući u anale beščašća, jer su zloupotrebili tragediju u Srbiji" zaslužuju prezir.

Neki su tragediju pokušali da zloupotrebe, ali ne obični ljudi. Svi smo bili u šoku i svako od nas je želeo nešto da učini, da napravi nešto čime bi pomogao i svi koji su šetali najvećim delom su dobri, pristojni, normalni ljudi, ocenio je on.

Foto: FoNet/AP

One koje ne mogu da cenim, dodao je, su političari koji su zloupotrebili najveću tragediju i oni ne zaslužuju nikakvo poštovanje, već samo prezir.

Pre bilo kakve reči, a spremao sam se za večeras danas i svih prethodnih dana, mora da bude ćutanje za svu našu decu stradalu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", njihovg čuvara Dragana, za decu u Duboni i Malom Orašju, za svaki život koji je na silu oduzet, rekao je Vučić.

Danas da razgovaramo u tišini, da čujemo pitanja i odgovore, dužni smo to deci koju smo izgubili, svakom detetu kojem treba da pomognemo da poraste, istakao je šef države i dodao da je na današnji dan policiji predato 50.000 komada oružja i minsko-eksplozovnih sredstava.

Čemu smo učili decu, čemu ćemo da ih učimo sutra, mržnji ili ljubavi, podelama ili zajedništvu, istim pravima za sve ili većim pravima za neke? Jesu li neki elita, a drugi rulja ili sendvičari, upitao je on, aludirajući na pismo majke jednog od ubijenog deteta.

 Vučić je ocenio da je pred Srbijom težak period po pitanju Kosova i Metohije i da je Srbija pritisnuta uz zid.

"Borićemo se za mir, čuvaću svaki sekund mira, ali posle prvog minuta napada na Srbe na Kosovu i Metohiji Srbija neće sedeti skrštenih ruku. Hoćete li da proterujete Srbije, nećete ih proterati", poručio je on.

Vučić je istakao da neki u Prištini kao da su čekali da najveći broj muškaraca sa Kosova dođe u Beograd na skup da bi preuzeli kancelarije u opštinama na severu.

Na sve to su ćutali predstavnici Kvinte, a sada to kao osuđuju, ali tek kada su završili posao, naglasio je on, najavljujući za večeras sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predstoji nam težak period, oko Kosova najteži. Nemamo kud, pritisli su nas lažima, prevarama, trikovima sa svih strana. Čuvaćemo mir, tražićemo mir, boriću se, ali kažem da posle prvog napada na Srbe na severu Srbija neće sedeti skrštenih ruku, poručio je Vučić.

Zbog toga i svega što nam se dogodilo, jedinstvo i zajedništvo su nam potrebniji nego ikada, ocenio je Vučić.

Vučić je najavio i da će od sutra, kada je zakazana skupština SNS, biti predsednik svih građana Srbije, a ne predsednik stranke.

On je dodao da će ostati član SNS, a da će od Vidovdana, 28. juna, početi osnivanje Pokreta za narod i državu.

Verno i odano sam 11 godina služio državi i narodu, a sada krećemo u formiranje pokreta za narod i državu čiji će stožer biti SNS kako bismo imali oslonac da sačuvamno zemlju u naredne dve-tri krizne godine, naveo je predsednik Srbije.

Istakao je da je važno je da budemo na evropskom putu, ali da zbog toga ne rušimo savezništvo sa prijateljima na Istoku.

Večeras ste pokazali neverovatnu istrajnost i ne mogu da opišem koliko vas zbog toga volim i poštujem, sve ove sate na kiši i pljusku, poručio je Vučić građanima ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

Ponosan sam na samostalnu i nezavisnu politku koju Srbija vodi, ocenio je on i naglasio da zemljom ne upravljaju strani ambasadori.

Sami donosimo odluke kome i kada ćemo uvoditi sankcije, jer mi smo država Srbija. Proteklih dana smo videli i žestoke napade na Crkvu i patrijarha, što ne sme da se dešava. Crkva je odvojena od države, ali ne sme se rušiti jedan od stubova srpstva, kazao je Vučić.

Ovaj veličanstven skup nije ni protiv koga. Mi se skupljamo zbog ljubavi prema Srbiji, jednoj jedinoj otadžbini. Tražim od vas veru, ljubav i borbu za Srbiju, zaključio je Vučić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar