Vučić: Kina želi samostalnu i jaku Srbiju

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na sastanku sa premijerom NR Kine Li Kećangom konstatovano da su dve države saglasne o svim političkim pitanjima. Od premijera Lija smo čuli da bi Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, rekao je Vučić.
Foto: Fonet

 

Izvor: RTS


Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima nakon sastanka sa kineskim premijerom Li Kećangom rekao da su jučerašnji i današnji sastanci ogromna čast za Srbiju.

"O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima – mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", preneo je Vučić nakon sastanka.

Od premijera Lija smo, rekao je, snažno čuli da bi NR Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju.

"Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost Kini ne samo na međunarodnim odnosima, već i na ljudskim.

"Mi ćemo uvek sa ogromnom zahvalnošću pamtiti šta su oni učinili za nas u Železari, ali i što su u teškim političkim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije", rekao je predsednik.

"Potrebna pomoć Kine u četvrtoj industrijskoj revoluciji"

Podsetio je da se danas susreo sa guvernerom pokrajine Hebej, koja je veličine Nemačke. Bilo je, naveo je, reči o dodatnim investicijama i mogućnosti da najznačajnije kompanije iz te provincije ulažu u industrijski park u Smederevu.

Kineksog premijera je, podstaknut "letnjim Davosom", zamolio da nam Kina pomogne oko četvrte industrijske revolucije.

"Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, robotizaciji društva. Molio sam i očekujem da se i naša delegacija pre moje naredne posete Kini u aprilu, kada će biti drugi samit u okviru Inicijative 'Jedan pojas, jedan put' na koji smo lično pozvani samo predsdnik Rusije Vladimir Putin i ja, prirpemiti i poslati nekoliko timova kako bismo videli gde bismo mogli da dobijemo učešće i dodatno razvijamo tehnologije i sačuvamo pamet u Srbiji, obezbedimo mladima budućnost, da sem radno intenzivnog i kapitalnog dela, dobijemo moderne tehnologije kojima do sada nismo uspeli da ovladamo", rekao je Vučić dodajući da je to bila glavna tema razgovora sa Lijem uz iskrene izraze prijateljstva.

Kina je u poslednje vreme postala čak peti trgovinski partner Srbije. Iako se značajno povećava izvoz u tu zemlju, neuporedivo je veće ono što dobijamo iz Kine, napominje predsednik.

"Sve je više kineskih investitora, time treba da se dičimo i hrabrimo. Kineski prijatelji vide u Srbiji iskrenog, pouzdanog prijatelja i samostalnu, suverenu, nezavisnu zemlju. Znaju da nije moguće vršiti pritisak na Srbiju, i reći nam 'odrecite se prijateljstva sa Kinom', dok god Srbija ima snažno rukovodstvo koje zna kojim putem da ide", istakao je Vučić.

Srbija ne okreće leđa prijateljima

Vučić je rekao da je 2013. i početkom 2014. osmišljavana politika, imajući u vidu neophodne reforme koje su bile pred Srbijom i znajući da mora da se postavi pozicija Srbije na globalnom nivou, ali tako da ljubomorno štiti svoju nezavisnost i poštuje prijatelje i ne okreće im leđa. Takvu poziciju su prema Ruskoj Federaciji sačuvale samo Srbija i BiH, zahavljujući Republici Srspkoj, napomenuo je predsednik.

"Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji bez obzira na pritiske. Izdržali smo, čvrsto smo na evropskom putu. U vrlo komplikovanoj globalnoj situaciji smo odbranili interese Srbije i napravili najbolje odnose sa onima koji nisu uvek nužno u najboljim odnosima sa EU i SAD. S takvom politikom ćemo nastaviti i na tu sam politiku ponosan jer sam lično učestvovao u njenom kreiranju i ona daje veoma dobre rezultate", rekao je Vučić.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar