Vučić: Kosovo ne može biti član UNESKO

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da je uveren da Kosovo ne može postati članica te organizacije i da će Srbija u Unesku uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Posle obraćanja na 40. konferenciji Uneska, Vučić je rekao da ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje.

Prema njegovim rečima, Unesko je ponovo organizacija koju svi poštuju.

U obraćanju na 40. zasedanju Uneska Vučić je rekao da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita, kao i da je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasleđa.

Vučić je naveo da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu, koje je pod zaštitom Uneska, ugroženo i upozorio na Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i Gračanicu, Dečane.

On je istakao da je mir jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko se ne uči šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika, dodavši da je Unesko jedan od glavnih stubova koji drže sve.

Na pitanje o kritikama "malog šengena", on je rekao da to govori koliko je zapravo ta inicijativa dobra i upitao kakvo je to stvaranje velike Albanije tako što će svi moći da idu sa ličnom kartom i kako misle da ekonomija napreduje.

"Ja brinem o onome čega mi imamo najviše. Mi ćemo da imamo i vagone za vozove, imaćemo i Bošovu fabriku kućnih aparata. Mi sa svim državama u regionu sem sa Mađarkom imamo suficit", rekao je Vučić i naveo da su oni koji iznose suprotne tvrdnje neobrazovni i neozbiljni.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike