Vučić: Mala taktička pobeda Beograda, posle koje idu teži izazovi

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija nije zainteresovana za međusobno priznanje sa Prištinom, ali je važno da je postignut dogovor koji podrazumeva da se primene svi prethodni dogovori i da srpski narod neće biti maltretiran.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Za nas je važno da u saopštenju piše "primena prethodnih dogovora", na tome sam insistirao. To je za nas najvažnije, kao i to da naš narod neće biti maltretiran, jer KM tablice ostaju i opstaju, sačuvali smo mir, rekao je Vučić posle razgovora sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Nećemo sukobe, nećemo ratove, ne treba nam ratnohuškačka politika i kad donesete odluku koja znači očuvanje mira, odmah kažu - opet ste izdali, a vi se grčevito borite da nešto sačuvate, rekao je Vučić.

Šta je sa Kurtijevom policijom koja je krenula da naplaćuiju kazne, ne znam šta su to uradili sebi, odogovor koji su imali pre dva dana je za njih bio bolji, pogrešna procena, možda, rekao je Vučić i ocenio da je to mala taktička pobeda Beograda, posle koje idu teži izazovi.

Situacija kod Srba na Kosovu je uzavrela, vri, ljudi su siti. Zahvalan sam narodu koji je izdržao sav taj teror, čuva svoju kuću, bori se za svoju decu, ali se bori i za Srbiju na Kosovu i Metohiju, naglasio je Vučić.

Evo, mi kažemo nećemo Kosovo u UN. Šta ćete? Da nas bombardujete, pretite nam sankcijama, upitao je Vučić i ponovio da zna koliko Srbiju čeka komplikovana situacija.

Vučić je zahvalio evropskim predstavnicima, ali i Amerikancima na racionalnom i ozbiljnom ponašanju.

Upitan o učešću Srba na izborima 18. decembra, Vučić je ocenio da je Priština žurila da zameni predstavnike Srba u četiri opštine umesto da sačekaju odluku o tablicama i vide šta će se dogoditi.

Jedan uslov je ispunjen, nema kažnjavanja Srba, sada čekamo ispunjene Zajednice srpskih opština. Sve i da hoću, a neću, ne mogu da nateram Srbe na Kosovu, jer ne verujete koliko su siti svega, izmučeni, poručio je Vučić.

Upitan o izjavi političarke sa Kosova Rade Trajković da su tablice sačuvane dok ne isteknu, Vučić je rekao da o tome govori "žena koja bi želela da bude Kurtijev izbor, da menja Ustav Kosova i ukine srpski jezik i da su tablice nevažno pitanje".

Vi, koji kriminalizujete Srbe sa severa, vi koji ste protiv svake odluke Srbije, ako je sve to tačno, kako smo uspeli da kupimo još godinu dana, upitao je Vučić.

Što idete protiv svog naroda, svoje države? Što to morate da radite, ponovio je on i ukazao da je Srbiji veoma teško, jer nema saveznike, nemamo od koga da dobijemo pomoć i podršku, iako su u Briselu imali razumevanja i fer odnos.

Mi ćemo biti uz narod na Kosovu, ali naša čvrstina i odlučnost, jer politički vri među Srbima na Kosovu - to je nateralo međunarodni faktor da izvrši pritisak na rukovodstvo u Prištini, jer im ne trebaju sukobi,
predočio je Vučić.

Dobro je da smo ovo ovako završili, dobro je što ćemo razgovorati, a svakako nisam srećan zbog onoga što sledi u političkom smislu, rekao je Vučić.

Upitan o rezoluciji Evropskog parlamenta koja je usvojena u sredu i kojom se Srbija uslovljava u procesu evropskih integracija, Vučić je ocenio da je mnogo teže od toga da li ćemo uvoditi sankcije Rusiji to
što od Beograda traže međusobno priznanje sa Prištinom.

To krije deo političke i medijske  javnosti, jer bi onda ljudima bilo jasno šta ti evropski poslanici zaista traže od Srbije, predočio je Vučić.

Sve da i uvedemo sankcije Rusije, prekosutra bi dali novu rezoluciju kojom bi naglasili međusobno priznanje sa Kosovom, predočio je Vučić.

Razgovarao sam noćas 50 puta sa Briselom na svako slovo i svaku reč, a nisam se naročito uznemirio zbog poruka poslanika Evropskog parlamenta, naveo je Vučić i dodao: "Dokon pop i jariće krsti".

Vidim kod njih ide sve po loju, pa su zabrinuti za naše odluke. Hvala na brizi, nismo zainteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom. Umemo sami da donosimo odluke i razumemo potrebe svoje zemlje, rekao je Vučić.