Vučić: Male zemlje osećaju se sve slobodnije i nezavisnije

|   Info
Male zemlje osećaju se sve slobodnije i nezavisnije, donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu, ocenio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sumirajući trodnevni boravak u Parizu gde je učestvovao u radu 2. pariskog foruma o miru i 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet, RTS

"Ukazao sam na to kolika je ugroženost naših najvažnijih manastira, pre svega južno od Ibra, od Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviše u Prizrenu, Manastira Dečani, Manastira Gračanica - do toga da se ruše srpska groblja, da ta opasnost uvek postoji i zahvalio se Unesku na svoj podršci koju su nam pružili", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je ocenio da su u Parizu napravljeni dobri kontakti, a stvorena je siguirna pozicija Srbije.

"Ako smem da kažem - teško da će Kosovo moći da postane deo Uneska ni danas, ni sledeće godine. Mislim da smo i kroz budžetska pitanja i ključna politička pitanja ovde uspeli da napravimo jednu dobru osnovu za sigurnu i čvrstu poziciju Srbije", rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju multilateralizma, Vučić je rekao da je to jedna popularna reč o kojoj se mnogo govori.

On je kao primer naveo francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegov intervju Ekonomistu koji je "posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču".

"Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač", rekao je predsednik Srbije, navodeći kako se "drugi deo Evrope ili veći deo Evrope" oslanja na NATO.

"Ono što je za nas kao relativno malu zemlju važno, po svojoj teritoriji i broju stanovnika, je da značaj multilateralizma raste, da se male zemlje osećaju sve slobodnije i nezavisnije i da donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu", naglasio je Vučić i rekao kako mu se čini da "dobro plivamo u tim vodama".

On je naglasio kako je "potrebno mnogo dobre taktike da bismo se malo pomerili, posebno u ovako teškim pitanjima kao što je pitanje Kosovo i Metohija".

"Francuska i Evropa hoće dominantnu ulogu, a na izvestan način to želi i Amerika, ali ono što još nisam video to je suština", rekao je Vučić.

On je naveo kako je čuo bezbroj tehničkih detalja, ali o suštini malo, naglasivši kako je kosovskom predsedniku hašimu Tčiju pred Emanuelom Makronom rekao da Priština nije ispunila svoje obaveze ni od ranije, a da je Tači to negirao.

"Ja vam sad kažem da će teško ispuniti bilo šta u budućnosti", ukazao je srpski predsednik Makronu na šta je on rekao: To ćemo da vidimo".