Vučić: "Ne mogu Srbi da se krive za sve u bivšoj Jugislaviji"

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: b92

Kako je rekao, neće dozvoliti da se Srbi okrivlju tako što se "igra na emocije", kao što se, ističe, činilo više od decenije i po.

On je reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Andana Čherimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije i kazao da mora da se osvrne na nešto sto je nazvao "igra na emocije".

„Ovde je rečeno nešto uz okrivljavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo, čini se, suočeni proteklih 20 godina“, naglasio je on i dodao da se ne treba igrati emocijama, na šta je dobio aplauz mladih Srba u publici tokom diskusije u okviru „Političkih razgovora“ na Evropskom forumu Alpbah.

Na priču Čerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, proterali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založio protiv menjanja granica duž etničkih linija, Vučić je podsetio da je on sin izbeglice iz Bosne.

„Moj otac je slučajno rođen blizu Beogarda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Ckrvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučajno. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipuljićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne“, objasnio je on.

Vučić je naglasio da ne želi da se ponove takvi slučajevi kakve su proživeli njegova i Čerimagićeva porodica.

"Želimo da to sprečimo u budućnosti i da učinimo sve da sprečimo sukobe i ratove“, kazao je on i dodao da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

Kazao je da je već dosta učinjeno po tom pitanju, da postoji mir ne samo u BiH, Srbiji, već celom regionu. Izrazio je uverenje da će se u tome uspeti i u budućnosti, a poručio da se ne treba igrati emocijama.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar