Vučić o Interpolu: Nadam se dobroj odluci za Srbiju

|   Info
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se nada pobedi Srbije u Interpolu i da Kosovo neće postati članica te međunarodne organizacije.

 

Izvor: Tanjug

Aleksandar Vučić je ukazao da su zemlje izložene velikim pritiscima da budu uzdržane ili da glasaju za članstvo Kosova u Interpolu, ali da se Srbija borila da to spreči, jače nego što bi bilo ko mogao da pretpostavi.

"Nisam optimista po prirodi, ali se nadam našoj pobedi. Nisam neozbiljan kao oni koji su očekivali pozitivnu presudu Međunarodnog suda pravde, pa dobili negativnu. Ne mogu da tvrdim da će odluka biti dobra za nas, ali nadam se dobroj odluci i pobedi Srbije", rekao je Vučić gostujući na TV Hepi.

Ukazao je da Srbija nije protiv sebe imala Albance nego najjače svetske sile.

Vučić je pojasnio da je najveći pritisak do sada to što glasanje neće biti tajno.

Zahvalio je Kini, Španiji, Argentini, Kipru i Surinamu, jer su javno tražili da se pitanje članstva Kosova u Interpolu skine sa dnevnog reda.

Kada je reč o nastavku dijaloga u Briselu, predsednik je rekao da neće biti nikakvog nastavka dijaloga dok Priština ne povuče takse od 10 odsto.

"Mi smo spremni da u svakom trenutku pričamo. Ali kako da pričamo kada neko posle 12 godina (od potpisivanja sporazuma Cefta) neće da sprovodi u delo nešto što su potpisali. Odakle poverenje da neće da pogaze bilo kakvi drugi dogovor", rekao je Vučić.

Kako je istakao, to što je Priština uradila nije moguće po međunarodnom pravu i sporazumima koji postoje.

O slučaju Gruevski: U Srbiji sve urađeno po zakonu

Predsednik napominje da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski sa regularnim dokumentima ušao u Srbiju, da u tom trenutku nikakva poternica protiv njega nije bila raspisana.

Pravo pitanje je, kaže, kako je Gruevski izašao iz Makedonije, da li ga je Makedonija tada gonila ili ne.

"Dana 11. novembra tokom noći, negde između jedan i dva, nemamo zvanične podatke, lice Nikola Gruveski ulazi na teritoriju Albanije, legitimisavši se i u pratnji dva lica mađarske nacionalnosti", navodi predsednik.

Potom ulazi u Crnu Goru na prelazu Božaj, ponovo sa regularnim dokumentima i sa pasavnom izdatim u mađarskoj ambasadi u Tirani, dodaje Vučić.

"Nakon toga, 11. novembra ulazi u Srbiju sa regularnom ličnom kartom i u pratnji ta ista dva lica, a zatim 12. novembra u 5.11 imenovano lice napustilo je Srbiju na prelazu Horgoš sa pasavanom br. 100.501 izdatim u Tirani, sa ličnom kartom i u pratnji lica sa diplomatskim dokumentima i diplomatskim vozilom", objasnio je Vučić.

Ističe da u tom momentu nikakva poternica za Gruveskim ne postoji.

"Tek 13. novembra u 19.35 od Interpola Skoplje dostavlja nam se poternica. Dakle, da smo ga zaustavili, to bi bila otmica Gruevskog sa naše strane", navodi Vučić.

Na pitanje kada se poslednji put čuo sa Gruevskim, rekao je da je to bilo za vreme nereda u Sobranju, kada ga je Gruevski iz Beča molio da apeluje na smirivanje situacije, i još jednom posle toga u vezi sa Evropskom narodnom partijom.

Dodao je i da je sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim uspostavljena "normalna komuniakcija".

Osvrćući se na obeležavanje 100. godišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu, u Parizu, predsednik je rekao da mu je bilo teško, ali da se suzdržao, jer je na njemu da se ponaša odgovorno i ozbiljno, u interesu Srbije.

Suviše je važna Francuska da bih se igrao sa budućnošću Srbije, dodao je Vučić.

"Tako moraju da se ponašaju odgovorni ljudi. A, onaj ko misli da je trebalo nekoga da opsujem, izudaram, nemojte da se bavite ovakvim poslom", rekao je Vučić.

Vučić izjavio je da nikada nije pominjao ostavku na mesto predsednika stranke već da je govorio o tome da se dogodine menja rukovodstvo stranke i da smatra da je potrebno da se ono podmladi i ljudi promene.

Govoreći o medijima, predsednik je rekao da je važno da mediji u Srbiji slobodno pišu i crtaju karikature, jer je, kaže, Srbija slobodna i demokratska zemlja.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.