Vučić o KiM: Lakog rešenja nema, Srbiji ostaju dva puta

|   Slajder
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za štampu da lakog i bezbolnog rešenja kosovskog problema nema.
Foto: Fonet


Izvor: B92


On je naglasio da je "jedno od ključnih pitanja da zbog budućnosti Srbije rešimo pitanje KiM".

Vučić je naveo da je Srbija od potpisivanja Briselksog sporazuma dala sve od sebe da bude pouzdan partner ne samo Albancima, već i međunarodnoj zajednici.

“Albanci, uz prećutnu saglasnost, odnosno bez jasnog protivljenja Evropske unije, nisu ispunili jedinu obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija je insistirala na ZSO.

“Orktiću vam još jednu stvar. Naime, po Briselskom sporazumu, ZSO je ta koja predlaže komandanta regionalne policije za Sever. ZSO predlaže četiri kandidata, od kojih Priština bira jednog kandidata. Mi danas to ne možemo da ostvarimo zato što nema ZSO, te nam komandanta regionalne policije postavlja Priština“, rekao je Vučić.

Kako navodi, Srbiji ostaju dva moguća puta.

“Šta ostaje Srbima da učine u budućnosti. Dva moguća puta. Jedan put posle više od 1930 dana Priština nije ispunila svoju obavezu, je da Srbi to sami preduzmu. Malo ko bi to mogao da im zabrani. Ukoliko bi to Srbi uradili postoji opasnost od jednostranih akcija koje bi služile za konačan obračun Prištine sa severom. Upravo je zato naš savet Srbima na KiM da pažljivo pratimo dešavanja, da biramo poteze i da ne ugrožavamo bezbednost građana“, rekao je on.

"Moj stav kao predsednika je potpuno jasan – rešenje problema je neophodno i neophodno što pre i to iz nekoliko razloga", rekao je Vučić..

Pod jedan, potreban nam je dugotrajan mir između Srba i Albanaca. Neophodno je rešenje koje bi značilo stvaranje sigurnosti za naše građane pre svega. Pod dva, važno je zbog ekonomskog napretka naše zemlje, kako ne bismo imali druge otežavajuće faktore koji nam čitav vek stoje na rukama, nogama i vratu. Pod tri, time bismo popravili dolazak stranih investicija koje su dobre, a imidž Srbije u svetu bi se popravio. I pod četiri, demografsko pitanje Srbije i Srba, ako ne rešimo kosovski čvor imaćemo milion ljudi manje 2050.

Predsednik Vučić je rekao da se posebna pažnja mora posvetiti zaštićenim zonama na KiM. Kako je naveo, moraju se izbeći mahinacije da to pripada SPC.

"Rešavaćemo pitanja imovine: i to po četiri tačke - privatna lična imovina Srba, imovina SPC, imovina u vlasnišvu privrednih subjekata koji su registrivani u Srbiji van KIM i imovina u vlasnišvu privrednih subjekata koji su registrivani u Srbijina KiM", rekao je i naglasio: "Ovo pitanje biće jedno od ključnih i najvažnijih". Vučić je potom zapitao: Da li nam je potrebno da dođemo do rešenja, da li bi nam nekakvo rešenje donelo dobro ili da nastavimo na ovakav način.

Kako je rekao Vučić, Srbija je u razgovorima uspela da popravi svoju poziciju i da bude poštovanija.

“Uspeli smo u ti razgovorima da dođemo do nečega, do priče o kompromisnom rešenju... Onda je krenula salva uvreda, napada, shvatio sam da neki u Srbiji ne žele kompromisno rešenje. Jasno vam je da je do bilo kakvog kompromisnog rešenja teško doći. Neću dozvoliti da Srbi ostanu bez ičega, neću dozvoliti da ostanu bez svog prava, da srpski manastiri budu nezaštićeni. Da li će to biti nešto zbog čega ćemo da slavimo? Pa neće nikada. Ukoliko dođemo do rešenja, ni oni neće moći da slave“, naglasio je Vučić.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar