Vučić odgovorio Kifu: "Zašto je menjao granice Srbije 2008?"

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je na izjavu britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa da je svaka promena granica rizična i opasna.

Izvor: b92

Vučić je uzvratio pitanjem - "pa, što je menjao granice 2008?"

"Zašto je menjao granice Srbije 2008. godine? Hoće li da odgovori na to pitanje? Za Srbe je donelo ogroman rizik i cenu to što ste menjali granice 2008, što ste urušavali Srbiju 1999. godine, a za to ćete da nađete opravdanje u humanitarnoj katastrofi, i što ste menjali opet granice 1991, 1992", kazao je Vucić.

"Svakih deset godina, kada to vama odgovara, vi možete da menjate granice, a Kada neko drugi, koga se to tiče, nešto pokuša da uradi mimo vašeg znanja, onda komentarišete da će platiti cenu i da je visok rizik", istakao je Vučić.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara u Alpbahu, upitao takođe:

"A, koliki je rizik ukoliko do dogovora ne dođe?", te istakao da, suštinski, zamrznuti konflikt ne postoji, jer se, kaže, zapravo samo "čeka ko će na koga da udari".

On je istakao da ne želi da ide u ratove i sukobe i dodao da želi da veruje da je Kif imao dobru nameru.

"Ali, čekam da dobijem odgovor što ste menjali granice 2008. godine i što ste u roku od nekoliko dana priznali nezavisno Kosovo suprotno Rezoluciji 1244, suprotno međunarodnom pravu, zato što je to poseban slučaj, jer kada vi nešto odlucite imate pravo da kažete da je to poseban slucaj, a kada narodi kojih se to tiče o necemu odlucuju onda oni nemaju pravo na to", zaključio je predsednik.

Predsednik Vučić je izjavio da je većinski stav u međunarodnoj zajednici da su granice Kosova rešene, da rešenje koje je nametnuto podrazumeva da se Srbiji otme teritorija, te da će spreciti svaki pokušaj Srbije da nešto dobije.

"E, neće biti tako", rekao je Vučić u razgovoru sa srpskim novinarima u Alpbahu, u kojem je, kaže, takođe iza svega bila pozicija većeg dela međunarodne zajednice kako ga je opisao.

"Vi ste nam nametnutli nešto 2008, i sad smatrate da ste u pravu...A u skladu s čim ste to uradili, s kojim međunarodnim aktom?", preneo je Vučić argumentaciju Srbije.

On je rekao da se sve svodi na to da je rešenje ono koje je nametnuto, a njegova suština je da se Srbiji otme teritorija.

"Suština je: izgubili ste Kosovo u celini, ne pokušavajte da dobijete bilo šta, ako pokušate vi ste loši momci i sprečićemo vas u tome", protumačio je predsednik i poručio da "neće biti tako".

"I šta ćete sad? Je l ćete da čekate nekog drugog, koji će tako nešto da prihvati? To se neće desiti", rekao je i istakao da je zato naša borba za Kosovo i Metohiju važna.

"Hoćemo budućnost, ali nećemo da Srbi budu poniženi i da budu gubitnici", rekao je predsednik Vučić.

Dogovor će, naglasio je, ako ga bude, biti težak, ali sigurno ne može da bude ponižavajući za Srbe, kao što bi to neki hteli danas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je u petak održan sastanak u Beču, sa Tačijem, a pod posredovanjem kancelara Sebastijana Kurca i komesara Johanesa Hana:

Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s tim razgovorima. Ne mogu iznositi detalje, jer ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno, kako je moto visoke predstavnice Federike Mogerini", objasnio je on na pres konferenciji u Alpbahu, na kojoj su govorili predsednik Austrije, Slovenije, Aleksander van der Belen, Borut Pahor, predsednik privremenih institucija u Pristsini Hasim Tači i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Briselski dijalog inače biće nastavljen 7. septembra.

Vučić je kazao je da je uvek pesimista, jer dve strane imaju razlicite stavove, ali postoji želja da se nađe put do rešenja, jer se radi o našim građanima i njihovoj budućnosti.

„Mir između Srba i Albanaca to je nešto na čemu radimo. Imali smo strašan broj sukoba.

"Nadam se i kažem da je to želja srpskog naroda da dođemo do održivog mira", kazao je on.

Vučić je istakao da oni koji kažu da ne treba ništa da radimo poručuje da nama ne trebaju drugi problemi, i da je bitno da rešimo naša pitanja kako ne bi bili teret drugima.

Podvukao je ulogu Austrije, kao predsedavajuće EU do kraja godine, od koje očekuje pdoršku i u dijalogu Beogarda i Prištine.

On je istakao da bi dogovor Albanca i Srba bio ogromno dostignuće za ceo region, te da bi posle njega mogli da kažemo da imamo miran i stabilan region, koji je najbolje mesto za ulaganje.

Vučić je rekao da Srbija zna da pred sobom ima puno stvari koje mora da učini i poboljša da bi postala članica EU.

Zajedno sa Crnom Gorom smo lider u tom procesu u regionu, ali imamo još mnogo da učinimo. Najpre moramo sproveti pravne reforme i mnoge reforme u drugim oblastima. U ekonomsiji smo puno uradili, imamo suficit u budžetu već tri godine, smanjili smo javni dug, i treća smo zemlja u Evropi po ekonomskom rastu u prvoj polovini ove godine. To su sve dobre vesti i nešto čime možemo da se ponosimo, ali ne znače ništa ako ne možemo da očuvamo mir i stablnost u regionu.

Istakao je da je malo umoran da objašnjava na svakodnevnom nivou da Srbija nikada neće ugroziti teritorijalni integritet Hrvatske, BiH, ili bilo koje druge zemlje u regionu.

„Moramo da rešimo problem sa Albancima u korist oba naroda i celog rgeiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Ako postignemo sporazum, iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema sa kojima se suočavamo, a i nisam siguran da li će građani Srbije podržati dogovor, rešićemo problem koji postoji već više od dva veka“, objasnio je Vučić.

On je kazao da obećava da će uložiti sve napore i vredan rad kako bi se pronašlo rešenje koje bi bilo solucija za sve sporove sa Albancima.

To bi bio ogroman korak za ceo region, ali ne možemo to da ostvarimo bez podrške cele EU“, poručio je Vučić.

Oni koji misle da je već sve rešeno on je kazao da postoje dva viđenja stanja - jedno da je Kosovo nezavisna država koju podržava pola sveta, a druga da je Kosovo deo Srbije iza kojeg stoje druga polovina, pet članice EU i brojne zemlje istoka, Azije, Afrike.

„Zato je potrebno naći rešenje koje ne bi bilo jednostrano, koje bi bilo bolno za obe strane, jer to onda znači da svi mogu biti pomalo zadovoljni i nezadovoljni. Ako ne nađemo, pitam one koji nas svakodnevno uče lekcijama, koje bi to bilo rešenje. Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa - to se neće dogoditi ni narednih 100 godina. Ako misle da zamrznuti konflikt može trajati štalno - ne može. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko ne želi rat i zato tražimo podršku“, kazao je on dodajući da su stabilnost i mir najvažnije reči.

Zahvalio se komesaru Hanu na podršci i kazao da će se videti da li će na kraju proces dijaloga biti uspešan.

Izrazio je nadu da će se za taj proces dobiti veća podrška EU u budućnosti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar