Vučić odlučio - ne putuje u Zagreb

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb na kongres Evropske narodne partije (EPP) i o tome je pismom obavestio njenog predsednika Žozefa Dola, objavio je Blic.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Blic

Blic je na sajtu objavio pismo koje je Vučić uputio Dolu, kojem se obraća kao "dragom prijatelju", i u kojem mu se zahvaljuje na pozivu da govori na Kongresu Evropske narodne partije 20. i 21. novembra u Zagrebu.

On je zamolio Dola da prenesete čestitke "našoj partijskoj koleginici" Ursuli Fon der Lejen na izboru za šefa Evopske komisije, uz veru da će u teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je Evropska narodna partija najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

"Hvala vam što ste me pozvali da se lično obratim Kongresu Evropske narodne partije u Zagrebu 20. novembra. Za mene je vaš poziv velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo", naveo je Vučić.

"Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Nedeljama unazad, a znam da vas je o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku", predočio je Vučić.

"Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima", smatra predsednik Srbije.

"Kao što znate gospodine predsedniče, ni malo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade snažno, ozbiljno i odgovorno", ukazao je Vučić.

"Nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti".

"Istovremeno, ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj".

"Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da neću prisustvovati našem Kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas da shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti", ocenio je Vučić.

"U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, želim da vas zamolim da jedan od narednih važnih događaja za Evropsku narodnu partiju organizujete na teritoriji Srbije, gde su svi dobrodošli i gde ni protiv jednog učesnika i člana naše Evropske narodne partije neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga", zaključio je Vučić.

Vučić je u post skriptumu dodao da će napadi na njega biti nastavljeni "i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao".