Vučić: Ogroman značaj budućeg industrijskog parka u Borči

|   Info
Izgradnja Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra, od ogromnog je značaja za Srbiju, ocenio je predsednik Aleksandar Vučić.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

"Industrijski park u Borči ne prave Kinezi da niko ne bi došao... I posebno je značajno što je predsednik Si spomenuo industrijski park u razgovoru sa nama. Od velikog je to značaja. Kinezi su strahovito ozbiljna nacija, oni analiziraju svaku reč koju oni izgovore i analiziraju svaku reč koju mi izgovorimo", kaže Vučić.

Predsednik je rekao da je u razgovorima sa Kinezima bilo reči o mnogim temama, jedna tema su, precizira, preferencijalni krediti.

"Druge su dodatne kineske investicije u naše rudnike, u našu industriju, izgradnju industrijskih parkova", dodao je Vučić.

Upravo po pitanju industrijskih parkova, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obavio je, kaže predsednik, važan deo posla.

Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara i u njemu bi trebalo da posluje 1.000 kineskih kompanija.

Prema projekcijama kompanije CRBC, koja će investirati u park, trebalo bi da se otvori 10.000 novih radnih mesta.

Direktna investicija CRBC-a u Industrijski park prijateljstva trebalo bi da iznosi oko 220 miliona evra, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje bi trebalo da počnu da rade u parku, predviđa se da će vrednost investicije biti ukupno oko dve milijarde evra.

U narednim mesecima plan je da se definiše tačan broj kompanija koje će doći, te da vlada krene sa ulaganjem u infrastrukturu kako bi Kinezi krenuli sa gradnjom jedne po jedne fabrike.

Vučić sutra na "letnjem Davosu"

Predsednik Srbije nastaviće sutra posetu Kini prisustvom otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", a u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, poznatijem kao "letnji Davos".

Vučić će u Tjenđinu, gde se Forum održava, takođe imati sastanak sa kineskim premijerom Li Kećijangom.

Biće to četvrti put da se sastaju predsednik Srbije i premijer Kine.

Vučić će u Tjenđinu, takođe, razgovarati sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije "Hbis".

Ovogodišnji "letnji Davos" održava se u znaku četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

Četiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada – pored predsednika Vučića "letnjem Davosu" prisustvovaće predsednik Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Latvije Raimonds Vejonis, premijer Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi, a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar