Vučić: Osamdeset godina nezaborava

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Velikom školskom času, tradicionalnoj antiratnoj manifestaciji koja se održava svakog 21. oktobra u čast civilnih žrtava fašističkih okupatora.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Vučić je pre toga položio venac pored spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama.

Na instagram nalogu buducnostsrbijeav predsednik Republike Srbije je napisao:
“Osamdeset godina nezaborava. Ubijali su nedužne ljude, ubijali su nam decu. Čitava odeljenja naše dece vođena su na streljanje, kao da ih vode na školsku priredbu. Tu decu, decu Šumadije i Srbije, nikada nećemo zaboraviti. Neka je večna slava svim ubijenim junacima i neka večno žive Kragujevac i Srbija!”

Venac kraj spomenika Slomljena krila položila je potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot, koja je prvi visoki zvaničnik Nemačke koji prisustvuje Velikom školskom času. Do sada su toj manifestaciji prisustvovali nemački ambasadori.

Pored njih, vence su položili  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Velikom školskom času prisustvovao je i bivši predsednik Tomislav Nikolić.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času izvedena je prva poema napisana pre 50 godina "Crni dan", pesnika Duška Radovića u režiji Dragana Jakovljevića.

Pre 80 godina, 21. oktobra 1941. nemački okupatori su u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike