Vučić: Progon srpskog stanovništva nećemo dozvoliti

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da očekuje odgovor na pitanje da li će se Briselski sporazum sprovoditi ili neće, dodavši da je Priština prekršila brojne sporazume.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "sit poziva obema stranama" i pozvao one koji pozivaju Beograd i Prištinu na uzdržanost da kažu šta je Srbija uradila, čime je napala ili ugrozila drugu stranu, osim što govore da ih ne poštuje kao državu.

Vučić je rekao da će pozvati međunarodnu zajednicu i reći im "Ili ćete da provodite briselski sporazum, ili nemojte više da nas zamajavate", a moliće ih da urazumi nerazumne, a ako to ne urade Srbija će umeti da zaštiti svoju zemlju i, ako bude potrebno, doneće ekonomske mere koje će biti značajne.

Istakao je da očekuje odgovor na pitanje da li će se Briselski sporazum sprovoditi ili neće, dodavši da je Priština prekršila brojne sporazume.

Vučić je na konferenciji za novinare naveo da su "stigli razni tobož kompromisni predlozi" i da neki misle da je strpljenje Srbije bezgranično.

"Ako se nastavi ugrožavanje Srba pozvaćemo Kfor da zaštiti živote i imovinu srpskog življa na Kosovu i Metohiji, ali pogrom i divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva nećemo dozvoliti", poručio je Vučić na konferenciji povodom akcije ROSU na severu Kosova.

Istakao je da će sutra biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a pre toga će razgovarati sa ambasadorima Kvinte, na njihov zahtev, da "vidi šta hoće".

Pozvao je da se "smanji stopa licemerja koja je neizdrživa prema Beogradu", a Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Vučić je kazao da je danas razgovarao sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Đosepom Boreljom i da je neke od njegovih predloga odbio.

Upitan da li evropski predstavnik Miroslav Lajčak stoji iza ideje o postupanju ROSU, Vučić je rekao da to nije tako i da iz privatnih razgovora zna da u Briselu nisu srećni.

Vučić je dodao da je Lajčak bio upoznat sa onim što Priština hoće da radi, da je o raznim stvarima bio upoznat i na sastanku na Bledu i da je još i tada govorio da predstoji težak period.

Predsednik Srbije je poručio da Srbija zapadni svet neće tretirati kao neprijatelje, već će od njih tražiti istinu i pravdu.

Vučić je tokom konferencije rekao da su iz Prištine poslali 350 "do zuba naoružanih specijalaca" da rade posao "saobraćajne policije za skidanje tablica", te da su im danas smetale i srpske tablice iz Vranja na ambulantnom vozilu koje je vozilo bolesnike i da su skidali tablice suverene države.

Na pitanje kakve bi mogle biti ekonomske mere protiv Prištine koje pominje, Vučić je rekao da ne želi da ih najavljuje, jer ih neće primenjivati.

Dodao je da je oslonac Srbije u onima koji poštuju međunarodno pravo i ne priznaju nezavisnost Kosova, ali pre svega u istini.

Upitan šta će biti ako Beograd u ovoj situaciji dobije poziv na dijalog, Vučić je istakao da Srbija uvek mora da bude spremna na razgovor, ali da sada ne vidi smisao dijaloga, jer drugoj strani niko nije objasnio da ono što je potpisano mora da se poštuje.

Upitan o razgovorima sa glavnim tužiocem Mehanizma u Hagu Seržom Bramercom i o roku za izručenje predstavnika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, Vučić je rekao da nisu izručeni već 17 dana, a da neće ni u narednih 13 ili 14.

Kako je rekao, sa Bramercom je razgovarao o važnim stvarima poput ukidanja tajnosti optužnica između Srbije i Bosne i Hercegovine, što bi omogućilo da dve države veruje jedna drugoj i da se napravi mehanizam verovanja, koji bi doprineo pomirenju Srba i Bošnjaka.

Konferenciju za medije Vučić je završio velikim pozdravom srpskom junačkom narodu na Kosovu i Metohiji.