Vučić: Sa Tačijem u septembru u Briselu

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sasvim sigurno da će se sa predsendikom privremenih vlasti u Prištini Hašimom Tačijem sastati početkom septembra u Briselu, ističucći da će to biti prilika da se sagleda da li postoji mogućnost za izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazimo.


Izvor: Tanjug


„Takva je najava iz Brisela“, dodao je on odgovarajući na pitanje novinara nakon posete Vojnotehničkom institutu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vojnotehnički institut kako bi se obavestio o stepenu realizacije novih razvojnih projekata Instituta i razgovarao sa 48 novozaposlenih inženjera i oficira sa Vojne akademije.

Obilasku Vojnotehničkog instituta u kasarni "Žarkovo", prisustvovao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministarstvo odbrane je ranije najavilo da će tom institutu u novembru 2018. biti uplaćena četiri miliona dinara za stimulaciju, kao i da su počela da se ulažu sredstva kako bi se poboljšao materijalni položaj stručnjaka u tom Institutu.

Vojnotehnički institut osnovan je nakon oslobađanja zemlje 3. novembra 1948. godine kao Vojnotehnički institut Jugoslovenske armije.

Jedno od prioritetnih opredeljenja te ustanove bilo je opremanje, razvoj i modernizacija vojske s osloncem na sopstvene snage.

Oni se danas bave istraživanjem i razvojem u oblasti odbrambenih tehnologija. U naoružanje Vojske Srbije prošle godine je uveden prototip širokopojasnog radio-goniometara "hera", komplet strelišne opreme sa radio upravljanjem - UPTM i prototip ogrtača vojničkog maskirnog M-12 iz kompleta lične opreme.

Na završnim ispitivanjima su bili prototip raketnog sistema "morava" (samohodni raketni lanser i logističko vozilo), prototip modernizovanog raketnog sistema "kub", prototip automobila terenskog FAP 8h8, prototip multifunkcijskog upaljača, prototip komplet lične opreme - čizme univerzalne, čizme terenske i kombinezon maskirni, prototip mikrotalasnog malošumnog pojačivača, nulta serija Komplet strelišne opreme sa radio upravljanjem - uređaj za pokazivanje lakih meta i prototip upaljač trenutno usporenog dejstva.

To je najveća vojna naučno-istraživačka ustanova i sastavni je deo Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Razvoj naoružanja i vojne opreme (NVO), kao proizvoda visoke tehnologije, glavni je cilj delovanja VTI-a.

Cilj je do sada uspešno ostvarivan, jer je tokom 70 godina, koliko Institut postoji, za potrebe operativne upotrebe Vojske Srbije osvojeno preko 1.300 sredstava NVO.

Pri tome, osvojene su brojne nove tehnologije, mnogi savremeni materijali i nove metode.

VTI raspolaže sa 24 savremene laboratorije. Neke od njih su od međunarodnog značaja, neke su jedinstvene na području Balkana, a većina prevazilazi vojni značaj, pa se mogu smatrati nacionalnim resursom Republike Srbije.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar