Vučić: Sačuvaćemo zemlju od bilo kakvih sukoba

|   Info
Mi o ratu ne želimo da govorimo i daćemo sve od sebe da našu zemlju sačuvamo od bilo kakvih sukoba, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u Parizu. Odgovarajući na pitanje novinara o načinu na koji se srebrna medalja sa SP u fudbalu slavila u Hrvatskoj, Vučić je rekao da to nije novost i poručio da smatra da ima pravo da ne navija za Hrvatsku, ali da je njegov posao da Srbija vodi dobru politiku sa Zagrebom.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

 

Mi o ratu ne želimo da govorimo i daćemo sve od sebe da našu zemlju sačuvamo od bilo kakvih sukoba, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u Parizu. Odgovarajući na pitanje novinara o načinu na koji se srebrna medalja sa SP u fudbalu slavila u Hrvatskoj, Vučić je rekao da to nije novost i poručio da smatra da ima pravo da ne navija za Hrvatsku, ali da je njegov posao da Srbija vodi dobru politiku sa Zagrebom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija biti sačuvana od bilo kakvih sukoba i da on, za razliku od drugih, ne želi da govori o ratu.

"Mi o ratu ne želimo da govorimo i daćemo sve od sebe da našu zemlju sačuvamo od bilo kakvih sukoba", rekao je Vučić na pitanje novinara kako komentariše to što kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručuje da će, ako dođe do podele teritorije, doći do novog rata.

Vučić kaže da je video i danas da još neko nešto poručuje o tom pitanju, kao i da je njegova poruka da ćemo mi sačuvati mir.

"Kada stalno pominjete tu reč – rat i kada to rade Orić i Haradinaj, kada to stalno rade, onda ne možete da kažete da je to bez veze i da su to gluposti. Stara izreka kaže – kada vidite kod Čehova okačenu pušku u prvom činu, onda će ona da opali u trećem činu", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da stalno govori građanima da nemamo zagarantovan mir i da se stalno, bukvalno na dnevnom nivou, bori za stabilnost na KiM.

"Za petoricu Srba morali smo da se borimo i rekli smo da nema nastavka razgovora ako ih ne pustite odmah i uspeli smo, ali to treba svaki dan da radite. Jednom možda nećemo uspeti i biće možda neki teži incident, a šta ćemo ako neko strada", zapitao je Vučić.

Dodao je da nije presrećan što mora odmah da ide u Brisel umesto uz večeru da proslavi u Francuskoj uspešnu posetu toj zemlji.

Kako je rekao, već večeras ima pripremne sastanke za sutrašnji nastavak dijaloga u Briselu.

"Slavlje Hrvata uz ustaške pesme – ništa novo"

Nije novost što su Hrvati vicešampionsku titulu na Svetskom prvenstvu u fudbalu slavili uz ustaške pesme, izjavio je Vučić i poručio da smatra da ima pravo da ne navija za Hrvatsku, ali da je njegov posao da Srbija vodi dobru politiku sa Hrvatima i da sa Hrvatskom ima dobre i sve bolje odnose.

Primetivši da mnogi i dalje žive u ovakvim pesmama, on je naveo da može da kaže da ne navija za Hrvatsku, ali da neće da ih vređa i neće da izgovori nijednu ružnu reč jer su "nam potrebni dobri i bolji odnosi u budućnosti".

"Je l' ima neka novost? Je l' ima nešto što je drugačije? Je l' ima nešto što vas čudi? To samo začudi one koje uvek to začudi, koji se prave da ih to začudi", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o načinu na koji se slavilo u Hrvatskoj.

Naveo je da su se ustaške pesme pevale i posle prve utakmice Hrvatske na prvenstvu.

"Ja sam reagovao posle prve utakmice. U svakom trenutku sam pokazivao poštovanje prema Hrvatima, govorio da odlično igraju fudbal. Rekao sam samo da, kao što svako ima pravo da navija za njih, imam pravo da ne navijam za njih. Jesam li nekoga uvredio? Jesam li mu rekao nešto loše? Ne", naveo je Vučić.

Dodao je da je tada upitao "kako mislite da predsednik Srbije navija za onoga ko peva pesmu koja počinje usklikom, uzvikom 'Za dom spremni', a u kojoj se kaže 'bando srpski dobrovoljci, bando četnici, stići će vas naša kazna i u Srbiji'".

"To pevaju ti za koje ja treba da navijam?! Pa šta sam ja? Kakvog bi to predsednika Srbija imala da svoj narod nazivam bandom četnika, srpskih dobrovoljaca? Slučajno nisam ni četnik, ni partizan, niti mi je iko u porodici bio, samo su stradali od ustaša", rekao je Vučić.

"Kuće Vučića zapaljene 1992"

Naveo je da su kuće Vučića 1992. bile zapaljene, te da su spalili sve kuće njegovih stričeva, braće od stričeva, tetke, njegovog oca, kuću koju su njegov otac, brat i on zidali.

"Sve su spalili. Ja treba da kažem 'divno, sad moram da navijam'. Pa ne moram. Moje je da vodimo dobru politiku sa Hrvatima, da imamo dobre i sve bolje odnose, imaćemo sve bolje odnose, moje je da brinem o hrvatskoj manjini u Srbiji, moje je da brinem o srpskom življu i da nešto, ako mogu, učinim da se oni osećaju slobodnije i sigurnije u Hrvatskoj, iako je to teško", kaže Vučić.

"A sada me baš terate da navijam za nekog i da se iščuđavam što su pevali ustaške pesme... Ako ima neka novost onda me to pitajte, a to je sve po starom, i sve uobičajeno. Mislite da sledeći put neće biti? I sledeći put će biti iste te pesme", rekao je Vučić.

Naveo je da je za nekog dobra 1941, a da je za nas bila teška, ružna i očajna.

"Za nas je '45. godina konačnog oslobođenja od nemačkog nacizma, hrvatskog fašizma, italijanskog, bugarskog, mađarskog i svega drugog. Svako ima dobrih i loših vesti", dodao je Vučić.

"Uz podršku Makrona i Merkelove nada postoji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi novinarima ponovio da za stavove u vezi sa pronalaženjem kompromisnog rešenja za KiM, koje je izneo u današnjem razgovoru, ima podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona, da se nada i podršci nemačke kancelarke Angele Merkel i da, ako to bude tako, "onda neka nada postoji".

Naveo je da je svestan rizika koji preuzima i za sebe i za stranku, ali isto tako poručio da ga interesuje samo budućnost i dobrobit Srbije i ništa drugo.

Naveo je i da bi neki da "pokazujemo mišiće", a ostavili su državu bez ijednog "miga", sa 35 tenkova koji su mogli da se pokrenu pre nekoliko godina, sa starim puškama, bez helikoptera...

Poručio je da ni danas, kada smo mnogo bolje naoružani i opremljeni, nemamo nameru da "pokazujemo mišiće", jer Srbija nema nameru da bilo koga napada.

Oni koji izgovaraju da sve treba da ostane kako je sada to rade samo zbog toga da se ponovo dočepaju vlasti i da mogu da kradu, rekao je Vučić i dodao da je njegov cilj da napravi nešto dobro za Srbiju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar