Vučić: Srbi i Bošnjaci treba da razgovaraju bez posrednika

|   Info
Važno je da živimo u miru i ne pada nam napamet da ratujemo, niti imamo takve aspiracije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervju za sarajevski list Dnevn avaz, dodajući kako Srbi i Bošnjaci treba da razgovaraju bez posrednika.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, Dnevn avaz

Vučić je istakao da, kada su Bošnjaci u Sarajevu imali svoje okupljanje, "a kod Srba se to zove saborovanje", nije bilo nikakve reakcije iz Beograda.

Tamo je bilo i ljudi iz Vlade Srbije, ministar Usame Zukorlić, pomoćnici ministara, to nama nije problem, rekao je Vučić.

On podseća kako je predlagao da se izgradi autoput od Sjenice, Dugog Polja do Sarajeva, ali političko Sarajevo sve što dolazi iz Beograda posmatra sa opštom mržnjom, a niko da objasni šta bi tome falilo.

Problem je što ja moram da razgovaram sa Ambasadom Sjedinjenih Država, rekao je Vučić, aludirajući na reakcije iz Bosne i Hercegovine na Deklaracioju o svesrpskom saboru.

Nama će se smiriti stanje na Balkanu onog sekunda kada mi sami budemo rešavali svoje probleme, kada nema posrednika u razgovoru. Hoćete u Goraždu, Banjaluci, Nišu da razgovaramo o problemima, ali važno je da sami prepoznamo da nam je to u interesu, naglasio je Vučić.

Upitan koga vidi kao sagovornika u Sarajevu, Vučić je rekao da nije on taj koji bira sa kim će razgovarati.

Razgovaram ja i kad mi se ne mili, rekao je Vučić i ponovio da je spreman da razgovara sa kim god bude hteo.

Upitan o nedavno usvojenoj rezoluciji UN kojom se 11. jul uspostavlja kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici i činjenici da se u tekstu nigde ne spominju Srbija, Republika Srpska ili ratna odšteta, Vučić ističe da on nije govorio o pravnoj prirodi akta.

Postavljao sam tri pitanja - zašto u ovom trenutku, kome je potrebna i šta donosi, rekao je Vučić.

Istakao je kako je "uvek spreman da pogne glavu pred žrtvama Srebrenice, a na stranu sad da govorimo da li je neko pognuo glavu pred srpskim žrtvama".

Da li taj tekst donosi pomirenju u regionu ili ne? Što otvarate Pandorinu kutiju, jer sada se najavljuju rezolucije o Jasenovcu i drugim zločinima, naveo je Vučić.

Politički momenat nije dobar i ništa dobro neće doneti regionu. Molim ljude da razumeju naše pozicije i ovo se najmanje ticalo Bošnjaka, rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar