Vučić: Srbija mora biti u pravom smislu reči inkluzivno društvo

|   Info
Srbija mora biti u pravom smislu reči inkluzivno društvo i dom i Roma, kao i svih drugih građana, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

On je, na svečanosti povodom prijema prve generacije polaznika programa Barvalipe – Romi na posao u javnoj upravi, rekao da veruje u njihovu snagu, kao i u snagu srpskog društva da razume koliko smo jedni drugima potrebni.

Želimo da se srećno osećate u vašoj Srbiji, koja vam ništa manje ne pripada nego nama. Raduje me što ćete dobiti posao u administraciji, istakao je Vučić.

On je dodao da mu je drago što su ravnopravno zastupljeni Romi iz svih delova Srbije.

Ovo danas je još jedan doprinos ne samo boljem razumevanju, nego i da ne postoji razlika između nas, konstatovao je Vučić.

Ukazao je i na činjenicu da budućnost Srbije zavisi i od Roma, jer oni čine 12,5 odsto radno sposobnog stanovništva i bez njih se ne bi mogli dovoditi strani investitori.

Prema mišljenju Vučića, Srbiji je "proviđenje" darovalo mnoge znamenite Rome u kulturi i umetnosti, od Šabana Bajramovića nadalje.

Zahvaljujući se u ime Roma koji su, posle obuke u Akademiji za javnu upravu, dobili posao u državnoj i lokalnim administracijama, Tamara Acković je ocenila da je ovo vrlo važan trenutak, veliki korak za romsku istoriju i za istoriju Srbije.

Ovim šaljemo važnu poruku mladim Romima da je država spremna da uloži napore kako bi se oni školovali i svoje karijere usmerili ka razvoju svoje države i romske zajednice, zaključila je Acković.