Vučić: Srbiji će kada se završi zimska sezona, ostati puno skladište gasa u Banatskom Dvoru

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvideo je danas da će Srbiji 31. marta, kada se završi zimska sezona, ostati puno skladište gasa u Banatskom Dvoru i između 180 i 200 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj, što će biti važne i velike rezerve za narednu zimu.
Foto: FoNet/Instagram

 

Izvor: FoNet

Vučić je, novinarima u Bugarskoj gde je u Kostinbrodu prisustvovao početku radova na gasnom konektoru između dve države, podsetio da je Srbija izgradila centralni gasovod pre godinu i po, ali su joj potrebne i dodatne količine gasa.

Ovo je posebna veza sa Bugarskom da možemo i iz drugih izvora da dobijamo gas, objasnio je Vučić.

Sada gradimo od Niša do bugarske granice i time ćemo moći da diversifikujemo naše gasne izvore, rekao je on i objasnio da je kapacitet gasovoda 1,8 milijardi kubnih metara na godišnjem nivou ka Srbiji, odnosno biće moguća i povratna veza sa kapacitetom od 150 miliona kubnih.

Vučić je ocenio da je ovo važan evropski projekat, jer će Srbija biti tako u prilici da snabdeva gasom i druge države regiona.

Bugarska je veoma pouzdana zemlja i u teškim danima nijedan jedini put nismo imali problem sa snabdevanjem gasom, a mi nismo krili čiji smo gas kupovali i po kojoj ceni, predočio je Vučić.

Govoreći o deonici ovog gasovoda kroz Srbiju, od Niša do granice, Vučić je rekao da se radi o investiciji od 93 miliona evra, koja se finansira sa 49 miliona evra granta EU, finansiranjem Evropske investicione banke u iznosu od 25 miliona evra i sa 19 miliona evra iz budžeta.

Vučić je rekao da građani nisu imali problema ni sa snabdevanjem strujom jer su za njenu proizvodnju korišćene gasne elektrane TE-TO Pančevo i Novi Sad.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.