Vučić: Tražim kompromis da nam deca ne bi ispaštala

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da su Albanci motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Navodi da će se sredinom ili krajem septembra obratiti naciji povodom Kosova i Metohije.

Izvor: RTS

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zna namere Albanaca i dodao da demografija nije na našoj strani. "Oni (Albanci) su motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Čini mi se i mislim da imamo dobru priliku da ne izgubimo sve, već da nešto i dobijemo", napominje predsednik Srbije komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je rekao da podele Kosova neće biti jer je ono već malo.

Kaže da nam "podelu Kosova i neće dati".

Objašnjava da je posle susreta sa američkim predstavnicima, ruskim predsednikom Putinom, nemačkom kancelarkom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Markonom krenula histerija oko pitanja Kosova.

"Naročito posle susreta sa Makronom, jer su shvatili da podrška Srbiji raste, da je drugačija slika u svetu Srbije. Pažljivo smo gradili tu poziciju, mučili se da sačuvamo mir i stabilnost kao i narod na KiM", navodi Vučić.

Neki, kaže, ne shvataju da mi moramo da mislimo od čega ćemo živeti u budućnosti.

"Zato tražim kompromis, da naša deca ne ispaštaju, da ne moraju da pate u budućnosti i da ih ne more iste brige kao nas", ukazuje predsednik Srbije.

Kaže da vidi da su ga svi napali kada je onima koji neće razgraničenje sa Albancima poručio da onda ljudima kažu da se spreme da za 40 godina brane Vranje.

"A ta moja izjava je bila optimistična, to će biti za 20 godina, a ne za 40", dodaje predsednik.  

Kaže da "ono što mi nazivamo administrativnim prelazima" Jarinje i Brnjak imamo u glavama i srcima, ali ne i suštinski.

"Jarinje i Brnjak su nas odvojili od Gazivoda. Na 200 metara od Pančićevog vrha nam ide KFOR-ova jedinica da provodi inspekciju ne znam čega", napominje Vučić dodajući da nam podelu Kosova niko ne nudi.

"U septembru obraćanje naciji"

Navodi da će se sredinom ili krajem septembra obratiti direktno naciji, povod će biti Kosovo i Metohija, kada će, kaže, pokazati da su "citati pojedinih zapadnih obaveštajnih službi isti kao i citati onih koji ga svakodnevno napadaju".

"Govore o izdaju i drže patriotske pridike oni koji su proglašeni za junake u Prištini, u albanskom delu Prištine. Oni kojima govore 'Hvala Đilasu, Jeremiću'. A ispod Vučića piše Vučić đavo, Vučić sotona. I onda hoćete da naučite Srbe sa Kosova da mrze mene a vole njih", kaže predsednik.

Dodaje da oni koji ga napadaju samo to i rade, a nijedno rešenje nisu ponudili.

Navodi da mi moramo da uradimo nešto što je u najboljem interesu naroda.

"Da li možemo da uradimo to bez podrške Amerike, Rusije – nije realno. Borićemo se za interese našeg naroda, to ljudi na KiM odlično znaju", ističe predsednik.

Prema njegovim rečima, imaćemo dobru budućnost u kojoj će naš narod živeti bolje, sa mnogo više fabrika, sa jasno zacrtanim putem u budućnosti.

Predsednik navodi da mu se čini da su se Srbi prvi put uplašili da neće izgubili sve jer smo naučili da gubimo sve.

Kaže da Srbi izgleda najviše vole da izigravaju žrtvu i da kukaju nad sudbinom.

"A ako nešto dobijemo, pa šta će to nama Srbima? Mi smo naučili da budemo gubitnici. Ne možemo mi da priznamo da imamo veće plate jer ćemo onda moći manje da kukamo. Taj mentalitet moramo da promenimo", navodi Vučić.

"Teško ide, gotovo nikako"

Odgovarajući na pitanje šta će biti 4. avgusta, kada ističe rok koji je EU dala Prištini da izradi statut Zajednice srpskih opština, predsednik kaže da od "tog posla neće biti ništa".

"Rekao sam još pre četiri meseca, nisam vidovit, ali znam te ljude. Znam ih ja, nema ništa od tog posla", smatra predsednik.

Dodaje da je u razgovoru sa političkim predstavnicima Srba sa KiM rekao da trenutno na vidiku nemamo nijedno rešenje za KiM.

"Razgovaramo i trudimo se da nađemo neki zajednički imenitelj. Teško ide, gotovo nikako, nastavićemo da se borimo. Rekao sam da ni sa čim neću izaći pred javnost u Beogradu dok sa njima ne razgovaram. Oni dobro znaju šta radim i šta su naši interesi na KiM", ističe predsednik.

Ne mogu da maštam o onome što je na nebu, na Marsu i Jupiteru, kaže Vučić.

Komentarišući ostavku zamenika sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka, Vučić je rekao da zna da je Železnjak ranije istupao protiv podele Kosova.

"Zadovoljan sam posetom predsednika Izraela"

Govoreći o poseti izraelskog predsednika Ruvena Rivlina Srbiji, predsednik kaže da je za nas važno da imamo dobre odnose sa jevrejskom državom i napominje da smo sa jevrejskim narodom uvek imali dobre odnose.

"Kad i sami kažete da je ovo prva poseta predsednika Izraela Srbiji, to dovoljno govori o većem poštovanju koje zaslužujemo, ali i odnosima koje treba da gradimo u budućnosti", navodi predsednik, koji je ranije danas sa Rivlinom u Zemunu otvorio ulicu koje je ponela ime po osnivaču cionizma Teodoru Herclu.

Nismo uvek, kaže, saglasni o svakom pitanju, dogodi se da različito glasamo u međunarodnim institucijama.

"Ali smo apsolutno saglasni da Kosovo nije priznato od strane Izraela i neće biti priznato i, s druge strane, Srbija će uvek podržavati postojanje Izraela i to nikada nije dovođeno o pitanju", napominje Vučić.

Ističe da je zadovoljan razgovorima sa Rivlinom.

"Videli ste da su svi izraelski biznismeni bili na otvaranju ulice Teodora Hercla. Zadovoljan sam", kaže predsednik.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar