Vučić u Nišu prisustvuje otvaranju dve fabrike

|   Info
U Nišu danas i sutra svoje pogone otvaraju dve fabrike: austrijski "Cumtobel" i filipinski IMI. Reč je o investicijama od oko 60 miliona evra, a u tim fabrikama biće posla za više od 2.300 radnika. Otvaranju fabrika prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: KCN


Izvor: RTS

Tačno godinu dana od postavljanja kamena temeljca, u Nišu počinje sa radom fabrika austrijske kompanije "Cumtobel". Na više od 40.000 kvadrata proizvodiće se najmodernija rasveta. Jedan od prvih inženjera koji su se ovde zaposlili je 32-godišnji Nemanja Perić.

"Uslovi su odlični. Krenuo sam kao operater na proizvodnoj jedinici u 'Cumtobelu' i ubrzo sam napredovao i postao šef smene", kaže Nemanja.

U "Cumtobelu" sada radi 260 radnika, a ukupno će biti posla za 1.100 ljudi.

"Cumtobel" za koji kažu da je "Mercedes" u oblasti pametne rasvete, u Nišu će proizvoditi sijalice i komponente. "Cumtobel" je u izgradnju ove fabrike uložio oko 30 miliona evra.

Nedaleko odatle, u fabrici filipinske kompanije IMI proizvodiće se elektronske auto-komponente. Posla ima za 1.250 radnika, od toga 500 inženjera.

"Mi smo velika kompanija i planiramo da pored ljudi koje zaposlimo, angažujemo i lokalne dobavljače i kooperante, tako da će za vaše ljude biti dosta posla", ističe poslovni menadžer IMI Radoslav Georgijev.

Ovo je šesta fabrika koja se u Nišu otvara za dve godine. Zbog toga je broj nezaposlenih smanjen za skoro trećinu u odnosu na 2015. godinu.

"U ove dve kompanije ima posla za blizu 600 inženjera. To je jako značajno i to su mere koje preduzimaju Vlada i država kako bi sačuvali one ljude koji su nam decenijama unazad odlazili iz našeg grada i naše zemlje", ukazao je gradonačenik Niša Darko Bulatović.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović rekao je da se često paralelno sa investicijama radi na opremanju i unapređenju infrastrukture, što je bilo i u ovom slučaju.

U investicionoj zoni Istok, spremna je infrastruktura za još dve fabrike, ali i komercijalne sadržaje, koji bi u Niš mogli privuku investicije i do 100 miliona evra.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.