Vulin: Za mir je potrebno bar dvoje

|   Info
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da su MUP i Vojska Srbije spremni da odgovore na svaku eskalaciju, ali i da će učiniti sve da do nikakvih sukoba ne dođe i da sve bude mirno, naglasivši da naoružane jedinice Prištine moraju da se povuku sa severa Kosova.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: TV Prva, FoNet

"Srbija ima pravo da helikopterima nadleće svaki deo svoje teritorije do administrativne linije i to su naše redovne aktivnosti. Naravno da je sada naše interesovanje dodatno pojačano za taj prostor i da nas brine što naoružani ljudi stoje preko puta nenaoružanih civila", rekao je Vulin za TV Prva, preneo je MUP.

Vulin je istakao da je za mir potrebno bar dvoje i da nema alternative razgovorima, dok je za rat i sukob dovoljna jedna budala, koju, kako je ocenio, Srbija u ovoj situaciji ima sa druge strane u Prištini.  

"Ja se pitam šta je alternativa Evropskoj uniji, jer su pokazali da njihov potpis ništa ne važi. Devet godina je prošlo i dalje nema Zajednice srpskih opština. Šta god da se desi, oni pozivaju da se obe strane uzdrže. Od čega da se uzdrže Srbi, od toga da žive na Jarinju, upitao je Vulin.

Ocenio je da se postavlja pitanje da li EU uopšte ima bilo kakav kredibilitet da nastavi sa razgovorima, da li može da bude pokrovitelj tih razgovara ako se njen potpis ne poštuje ili ako ga ona sama ne poštuje.

Vulin je istakao da je čitava ideja Prištine oko zabrane registarskih tablica bila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvati to što su uradili prvoga dana, a da se sada, kada su shvatili da on to neće, nalaze u poziciji da ne znaju šta dalje.

Govoreći o slučaju Ivana Todosijevića, Vulin je istakao da je Srbija jasno rekla da je presuda Todosijeviću neprihvatljiva i da ona mora da se poništi.

"U pitanju je verbalni delikt. Todosijević je rekao svoje mišljenje o Račku, a ja vam sada kažem da je taj Račak velika laž i obmana, koja je poslužila kao opravdanje za bombardovanje SR Jugoslavije 1999", rekao je Vulin i upitao zašto zaštitnici građana i nevladine organizacije ne brane pravo čoveka da misli i govori.