XVI Medjunarodni kongres slavista

|   Info
Međunarodnom kongresu slavista, koji se održava svake pete godine, u Beogradu prisustvuje više od 1.000 učesnika iz 43 države. Prilikom otvaranja ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je da je kongres istorijski je događaj za svetsku slavistiku, posebno za srbistiku.
foto:Tv Kopernikus

 

Elita svetske slavistike sastaje se svake pete godine na Medjunarodnom kongresu slavista koja je najznačajnija međunarodna slavistička naučna smotra u svetu. Srbija je u istoriji slavistike jednom več bila dobila priliku da organizuje kongres, međutim nije održan zbog izbijanja Drugog svetskog rata. Značaj XVI međunarodnog kongres slavista za domaću filoslosku nauku je pružena prilika da se Beograd posle 70 godina, iznova legitimiše kao svetski slavistički i filološki centar. Kako je navio prilikom otvaranja Boško Suvajdzić, predsednik Međunarodnog komiteta slavista, Beograd ovim skupom potvrđuje, u istoriji slavistike davno osvojenu misiju da bude “most spajanja među slavistima različitih zemalja”, jezika,nacija.

Program XVI međunrodnog kongresa slavista sačinjen je sa uvidom u aktuelno stanje slavistike izazove sa kojima se ona susreće u 21.veku. +

Na zasedanju Međunarodnog komiteta slavista u Pragu 2015. godine usvojene su i specijalne tema Kongresa: Dvesta godina  Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadzića i Vukov značaj u slavistici. Povodom skupa u Beogradu priređena je izložba slavističkih izdanja.

Sa kongrase se mogao čuti  predlog pokroviteljima Kongresa predstavnicima grada Beograda da pored biste Aleksandru Beliću koja će se preseliti na Studenski trg, podigne se spomenik ne jednom čoveku već jednoj knjizi. Ta knjiga je Srpski rječnik Vuka Stefanovića Karadzića.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar