Za predškolce više igre, a manje učenja

|   Info
U predškolske ustanove će se od sledeće godine uvesti program sa dosta novina. Već se uspešno primenjuje u Zemunu, Čačku i Novom Sadu

 

Izvor: Novosti

Predškolci će od sledeće godine više vremena provoditi igrajući se nego učeći. To, ukratko, predviđa novi plan i program, koji Ministarstvo prosvete namerava da u predškolske ustanove uvede sukcesivno od septembra 2019. godine.

Predškolsko vaspitanje je do sada, po dokumentu iz 2006. godine, bilo isključivo priprema za školu. Procenjeno je da je to preozbiljno, i da bi deca u tom uzrastu trebalo da uče uz igru.

Novi program za predškolce zove se "Godine uzleta", predstavljen je nedavno, a ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je cilj da se unaprede dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković rekla je da su osnove programa metaforično nazvane godine uzleta.

- Osnove ovog programa podržavaju razvijanje vaspitno-obrazovnog rada kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostorima koji su inspirativni i provokativni za dete, u kojima ono može slobodno da istražuje, da isprobava, da se igra, da sarađuje sa drugima i upoznaje svet oko sebe - rekla je Vesna Nedeljković.

Novi program, kroz pilot projekat, u proteklih godinu dana "zaživeo" je u pojedinim predškolskim ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljstvo novim načinom rada sa predškolcima.

- U vrtiću "Zemunski biser" već godinu dana vaspitači rade sa decom po programu "Godine uzleta" i iskustva su fantastična - kaže Jasmina Bouali Stanojković, direktor PU "Dr Simo Milošević" u Zemunu. - Svi zajedno učimo, uključujući i roditelje, koji su i do sada bili naši partneri, ali sada je to drugačije. Zaista smo zadovoljni.

PLANOVI I ULAGANjA

U SRBIJI rade 162 predškolske ustanove, u kojima boravi 200.000 dece. Ministarstvo prosvete namerava da do 2022. godine uloži 32 miliona evra u adaptaciju i izgradnju novih vrtića, kako bi što više mališana imalo šansu da se upiše u obdaništa.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar