Za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva 55,3 miliona dinara

|   Info
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, potpisao je danas ugovore o dodeli 55.397.000 dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave Gradom Novim Sadom, Gradom Leskovcem, Gradom Zaječarom, opštinom Sremski Karlovci, opštinom Topola, opštinom Vladičin Han, kao i predstavnicima organizacija koje su konkurisale za sredstva zajedno sa Gradom Novim Sadom i opštinom Varvarin.
Foto: RTV

 

Izvor: RTV

Sredstva se dodeljuju u okviru Programa za promociju i razvoj ženskog inovacionog koje sprovodi Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Sredstva će biti usmerena na sprovođenje obuka za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje veština iz oblasti inovacija i razvoja preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme, a između ostalog, i za direktne podsticaje otvaranju novih preduzeća i startap kompanija od strane žena. Partneri na projektima biće jedinice lokalne samouprave, fakulteti, privatne male i srednje kompanije i žene preduzetnice, lokalne razvojne agencije i stručna udruženja i nevladine organizacije.

"Želimo da razvijamo žensko inovaciono preduzetništvo i za te namene ove godine opredelili smo 100 miliona dinara. Ovo je prvih devet ugovora koje potpisujemo, a biće ih još. Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive, a često su i mnogo uspešnije od muškaraca u poslovima koje obavljaju. Na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje kompanije i preduzetničke radnje i ostvare aktivniju ulogu u razvoju ekonomije Srbije", rekao je Popović.

On je napomenuo da inovacije nisu samo visoke tehnologije. „Iako imamo odlične žene inženjere, razviti inovaciju, ne znači samo razviti neki softver. Inovacija je svako unapređenje proizvoda ili usluga koje ima potencijal da prođe dobro na tržištu, bilo da se radi o proizvodnji džema ili o razvoju neke internet aplikacije. Zato je ovaj program jednako namenjen i mladim tehnološkim preduzetnicama, ali i domaćicama koje imaju dobre ideje i žele da postanu preduzetnice", rekao je Popović.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar