Zakon na doradi, povraćaj novca za oštećene majke

|   Info
Zakon o finansijskoj podršci porodici nedavno je izazvao buru kod porodilja i trudnica, zbog čega je reagovala i poverenica za ravnopravnost, ali i udruženja pacijenata. Sporne odredbe zakona sada treba da oceni Ustavni sud, a nadležni poručuju izmena će biti - umesto tri obračunavaće se pet prosečnih plata. Oštećene majke imaće pravo na povraćaj novca.

 

Izvor: RTS

Do jula Olivera Jovović majka trogodišnjeg dečaka koji boluje od spinalne atrofije mišića, nije morala da bira. Propisi su joj omogućavali i lična primanja i pomoć za dete. Pre nekoliko nedelja, saznala je da ta pravila više ne važe.

Olivera Jovović iz Udruženja pacijenata obolelih od spinalne atrofije mišića kaže da je to diskriminacija deteta.

"Šta to znači, ako sam ja na bolovanju da mom detetu ne trebaju suplementi, da mu ne trebaju aparati koji nisu o trošku RFZO-a i da mu ne treba dodatna nega", rekla je Jovovićeva.

Resorni ministar poručuje došlo je do nesporazuma. Očekuje da problem bude rešen.

"Tuđa nega i pomoć napravljena je isključivo za majke koje hoće da rade, a nema ko da im čuva decu koja imaju posebne potrebe. Sve ostale prinadležnosti i pomoći se nalaze u Ministarstvu zdravlja i mi smo spremni da zajedno sa Ministarstvom zdravlja vidimo šta to sve treba da se pomogne njima, lekovi, medikamenti", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad,boračka i socijalna pitanja.

Da Zakon ne vodi dovoljno brige o trudnicama i porodiljama, prvi su podigli glas na portalu "Bebac". Zato su okupili i tim pravnika koji će raditi na predlozima izmene Zakona.

"Najveću štetu su pretrpele ili će pretrpeti žene koje rade manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Ne razumemo da trudničko bolovanje ne ulazi u taj obračun, što se nikada ranije nije dešavalo", kaže Jasmina Mihnjak sa portala "Bebac"

U još lošijem položaju su žene preduzetnice i one koje rade na ugovorima o delu, tvrde. Ali i poljoprivrednice koje da da bi ostvarile prava na porodiljsko moraju da duže od ostalih tj. najmanje 24 meseca uplaćuju doprinose. Više stavki navela je tražeći ocenu ustavnosti Zakona pred Ustavnim sudom i poverenica za ravnopravnost.

Brankica Janković kaže da su to one koje se odnose na ograničavanje mesečnog iznosa naknade na tri prosečne zarade, kada se taj iznos podeli sa 18, smatrajući da žene sa višim primanjima koje su dotle uredno plaćale poreze i doprinose su neopravdano stavljene u neravnopravan položaj.

Nadležni najavljuju izmene.

"Status trudnica treba da bude bar približno onakav kakav je bio dok su radile, finansijski status, u tom smislu ćemo imati izmene i dopune zakona kojima ćemo ispraviti neće biti tri nego pet mesečnih davanja", kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović

"Možda da vidimo modalitet da zaštitimo od zloupotreba da čak i otvorimo do neke plate maksimalne od 329.000 da to bude maksimalan iznos. Kad to budemo izmenili, svakako će biti retroaktivno, njih nema mnogo, ako ih bude, biće refundirane i neće biti oštećene", istakao je Đorđević.

Zakon će se menjati brzo, poručuju nadležni, ako treba i više puta. Obećavaju da će uskoro, prvo preko sajta, svaka majka koja je oštećena moći lično da im se obrati. A onda i pred Komisijom koja će biti formirana da razmotri svaki slučaj pojedinačno.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar