Žalbu Ustavnom sudu zbog imenovanja Rašića za ministra za zajednice i povratak

|   Info
Srpska lista saopštila je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti protivustavno imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i najavila da će protiv te odluke podneti žalbu Ustavnom sudu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Kurti je imenovanjem Rašića prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku poslanika Srpske liste, navedeno je u saopštenju.

Prema oceni Srpske liste, ovo protivustavno imenovanje Rašića je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi, protiv ovog očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Kurtija poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će "bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju Ustava i kršenju prava srpskog naroda".

"Ovim se pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda", dodaje se u saopštenju. (kraj) vbr 12:42