Zapadni Balkan na listi prioriteta

|   Info
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas, na konferenciji pod nazivom "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU?", da za Evropsku komisiju Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

To je potvrdila i predsednica EK Ursula fon der Lajen u utorak kada je predstavila svoj tim.

Prema njegovim rečima, Ursula fon der Lajen ponovila je da će Zapadni Balkan ostati prioritet za Evropsku komisiju i tu poruku prenela je svim ambasadorima koji su se okupili prošle nedelje u Briselu, na godišnjoj konferenciji ambasadora.

Ona je rekla da će u njenom timu biti dobar balans među polovima, geografskom rasprostranjenošću i da će biti tri izvršna potpredsednika, pet potpredsednika i određeni broj komesara, rekao je Fabrici na konferenciji koju je organizovao portal Juropien Vestern Balkans (European Western Balkans).

Fabrici je dodao da je Ursula fon der Lajen rekla da će prioritetne teme kojima će se baviti u narednom periodu biti "klima, digitalizacija, geopolitička Evropa".

Podsetio je da "postoji lista komesara koju je Savet EU već odobrio, ali da mora da ide pred Evropski parlament, između septembra i oktobra".

"Na poziciji za proširenje rečeno je da je to i dalje prioritet. Portfolijo i struktura ostaju isti", naveo je Fabrici.

Fokus će, kako je naglasio, biti na strukturnoj reformi, vladavini prava, ekonomskom razvoju, reformi javne uprave.

Potrebno je "boriti se protiv korupcije, podržavati dobre odnose sa susedima i rešavati bilateralne probleme", dodao je on.

Fabrici je portalu European Western Balkans, koji obeležava pet godina postojanja, čestitao na velikom uspehu koji su postigli za ovo vreme i rekao da je ovaj portal jedan od ključnih izvora informisanja o evrointegracijama za čitav region.

"Simbolično ova godišnjica poklapa se sa godišnjicom otvaranja pregovora za pristupanje Srbije EU januara 2014.godine. Od te godine ove dve priče, dva procesa, započela su svoj put, i od tada se paralelno razvijaju i napreduju", istakao je Fabrici.

On je zahvalio European Western Balkans portalu na "predanosti evropskom putu Srbije i ovom regionu kroz blagovremeno, precizno i objektivno izveštavanje u skladu sa najboljom novinarskom praksom".