Zašto nas leti češće boli glava

|   Život
Vrućina može da isprovocira glavobolje, ali ako su česte treba ispitati stvaran uzrok. Velika koncentracija pozitivnih jona u atmosferi, izuzetno negativno utiču na ceo organizam


Izvor: Novosti

Glavobolja je jedna od najčešćih reakcija na vreme, bilo da je isprovocirana velikom vrućinom, ili promenom vremena. A, na vrućini se, kao sad kad su sva čula prenadražena zbog toga što živa u termometru već dugo "gazi" preko 30. podeoka, svakako teže podnosi.

Blag i tup bol cele glave, koji traje po par dana, jedan je od simptoma meteoropatije. To potvrđuje i Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimataske promene u Republičkom hidrometeorološkom zavodu:

- Glavobolja je najčešća meteoropatska reakcija tokom leta. Do nje dolazi zbog nepovoljne biometeorološke situacije i velike koncentracije pozitivnih jona u atmosferi, koji izuzetno negativno utiču na ceo organizam. Kod osetljivih osoba, iz istog razloga pojavljuju se i nesanice, malaksalost ili uznemirenost, koji nastupaju oko 48 sati pre nego što dođe do temperaturnih promena.

Iako leti često može da se pripiše vremenu, ukoliko se glavobolja javlja češće od dva ili tri puta mesečno, lekari savetuju da se uradi kolordopler krvnih sudova glave i vrata, stomatološki pregled i proveri krvni pritisak. Time se zapravo utvrđuje da nije možda neki drugi zdravstveni problem uzrok glavobolje.


Razlozi za glavobolju mogu da budu trenutni, poput stresa, hormona, nedovoljno sna, nedostatka tečnosti i elektrolita. Zbog toga je važno preduzeti sve neophodne mere i, ukoliko se tegobe nastave, uraditi detaljnije analize. Vremenske prilike same po sebi ne mogu da budu uzrok bilo kojeg oboljenja, ali mogu da budu "inicijalna kapisla" zbog koje će određena bolest da se pogorša ili primiri.

Redovni obroci, dovoljan unos tečnosti i dodatak magnezijuma ishrani mogu da pomognu da se glavobolje ublaže. - Kod nekih osoba mleko, mlečni proizvodi, energetska pića i gluten mogu da provociraju glavobolju. Zbog toga je dobro uraditi sve analize, kako bi se izbegli svi uzročnici - kaže dr Igor Dimitrijev.

- Pre nego što se otpočne bilo koja terapija, važno je isključiti neke uzroke tegoba, poput migrene, stomatoloških problema, aneurizme mozga ili tumora. Ukoliko se potvrdi da je uzrok glavobolje zapravo osetljivost na promenu vremena, to znači da postoji problem sa pritiskom, bilo da je on povišen ili snižen. Nakon toga, krvni pritisak je taj koji treba regulisati kod meteoropata - objašnjava za "Novosti" dr Igor Dimitrijev, lekar internista u Domu zdravlja "Palilula".

Migrena se manifestuje pulsirajućim bolom u slepoočnicama ili jednoj polovini glave. Ona ne može da bude prouzrokovana, ali može da bude pogoršana vremenskim prilikama.

- S druge strane, glavobolje kod meteoropata su blaže, traju kraće i prolaze nakon dva dana, kada se organizam navikne na postojeću promenu. Promena sa toplog na hladno vreme, jeste uzrok skupljanja krvnih sudova glave, samim tim i smanjenja protoka krvi koje dovodi do glavobolje - kaže dr Igor Dimitrijev.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar