Završen 49. sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”

|   Info
Dodeljene su tradicionalne nagrade, a publika je uživala u programu 15 različitih kulturno-umetničkih društava
Svečani defile označio početak 49. Sabora: Foto TV Kopernikus

 

Tradicionalna manifestacija “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” završena je u nedelju u Kaleniću nadomak Rekovca. Sabor se održao po 49. put.

Pre zvaničnog početka događaja, u porti Manastira „Kalenić“ svojim specijalitetima predstavila su se zanatska udruženja iz ovog kraja, a to je bila i prilika da se dodele nagrade za najboljeg zdravičara i najlepše dvorište Levča. Ljubodrag Ognjanović je, pored nagrade za najboljeg zdravičara, kući poneo i nagradu za najduži brk, dok je dvorište porodice Zorana Vulovića iz Rekovca proglašeno najlepšim. U porti su predstavljena i dela stvaraoca sa ovogodišnje Likovne kolonije. U 12:30 je krenuo svečani defile 15 kulturno-umetničkih društava, na čelu sa predsednikom opštine dr-om Aleksandrom Đorđevićem i trubačima:

-Ovaj sabor predstavlja očuvanje narodne igre, pesme i tradicije, tako da mi svi zajedno moramo da utičemo na to, da se zalažemo da svaki kult koji postoji dugi niz godina održavamo i da ga unapređujemo da iz godine u godinu bude bolje. Ova kulturno-umetnička manifestacija traje dugi niz godina i mi imamo obavezu da je negujemo –rekao je Đorđević.

Tim povodom, dodeljeno je i nekoliko tradicionalnih priznanja. Povelju „Bratislav Marković“ dobio je slikar Miloš Lazić, a pored njega ovo priznanje su dobili i Policijska stanica Rekovca i Vatrogasno-spasilačka jedinica ove opštine.

Tradicionalno, izabrana je i najduža pletenica. U kategoriji do 7 godina, pobedu je odnela Darija Jovanović sa kikom dugom 99 santimetara. U kategoriji od 7 do 15 godina, trijumfovala je Katarina Stošić sa pletenicom dugom 146 santimetra, dok je u kategoriji preko 15 godina, pobedila Milena Lukić, sa pletenicom dugom 148 santimetra.

Najlepšom devojkom ovogodišnjeg Sabora proglašena je Anđelija Vulović, a prate je Anđela Milošević i Nevena Dudić. Dodeljene su i nagrade za najlepšu mušku i žensku narodnu nošnju, a njih su dobili Dalibor Stevanović i Nevena Delić.

Program se sastojao iz nastupa 15 kulturno-umetničkih društava koji su se predstavili igrama koje su karakteristične za njihov kraj, ali i nekoliko pevačkih i instrumentalnih grupa. Brojna publika je uživala u celodnevnoj manifestaciji na otvorenom, a predsednik opštine Rekovac se tom prilikom zahvalio svima na posećenosti i ujedno najavio da su već počele pripreme za jubilarni 50. sabor, koji će biti održan naredne godine.

Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar