Završen 6. "Animator fest" u Jagodini

|   Info
Glavne nagrade festivala odnela dva filma iz Hrvatske i jedan iz Rusije. Tokom četiri dana prikazano je 90 filmova iz tri različite kategorije, a priređen je i kvalitetan prateći program
Miloš Tomić i Marija Vulić tokom zatvaranja "Animator festa" u Jagodini: Foto TV Kopernikus

 

Šesti po redu „Animator fest“, evropski festival animiranog filma, završen je protekle subote, posle četiri dana trajanja, svečanom dodelom nagrada u maloj sali Kulturnog centra „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Prijavljeno je 1026 filmova, od kojih je komisija izabrala 90 koji su se takmičili za nagrade. Marija Vulić, organizatorka festivala, izuzetno je zadovoljna ovogodišnjim festivalom:

-Čini mi se da je ovaj festival najveći i najuspešniji do sada. Ovo je jedan veliki korak napred za festival. Po prvi put je upriličena i kategorija filmova starijih autora, što naravno ne znači da smo želeli da umanjimo sjaj dečijih filmova, ali se pokazalo kao dobra stvar. Radionica koju je vodio Miloš Tomić je bila izuzetna i čini mi se da nam gosti odlaze punog srca i sa lepim utiscima. Projekcije su bile jako kvalitetne i inspirativne, a gosti i publika su uživali –rekla je Vulić.

Festival je otvoren prikazivanjem dečijih animiranih filmova nastalih u okviru međunarodnog projekta „Muljt most - Rusija – Srbija“. Ovogodišnji festival činili su filmovi u tri kategorije: filmovi dece do 15 godine, filmovi dece od 15 do 18 godina i filmovi za decu i odrasle. Žiri za filmove u domaćoj kategoriji su činili Narcisa Darijević Marković, Boban Stefanović i Marija Vulić. Žiri za međunarodne filmove, pored Narcise Darijević Marković, činili su još i Marija Lendova iz Rusije i Andrea Martinjoni iz Italije.

„Grand prix“ u prvoj kategoriji odneo je film „Tikvomobil“ iz Rusije, dok je prvo mesto osvojio film „Mica Tica“, iz Hrvatske. Drugo mesto pripalo je filmu „O, sova!“ iz Rusije, a treće mesto zauzeo je film „Zajedno smo i lepši i jači“ iz Srbije.

U kategoriji filmova od 15 do 18 godina, glavnu nagradu odneo je film „Balada iz predgrađa“ iz Hrvatske. Prva nagrada pripala je filmu „Dok nema nikoga kod kuće“ iz Rusije, druga nagrada filmu „Sloboda“ iz Slovenije i treća nagrada je otišla u ruke fimske ekipe iz Rusije za ostvarenje „Moskva“.

U kategoriji filmova za mlade i odrasle, glavna nagrada je pripala filmu „Ježeva kućica“ koji su zajedničkim snagama stvarale ekipe iz Hrvatske i Kanade. Prvu nagradu dobio je film „Ketrin“ iz Belgije, autorke Brit Raes, koja se obratila putem specijalne video poruke koju je poslala. Drugu nagradu osvojio je film „Napolju“ iz Francuske, a treća nagrada je otišla u ruke autorke Svetlane Andrianovne iz Rusije, za film „Dva tramvaja“.

Nagradu za najbolji domaći dečiji animirani film dobio je tim „Šaf“ iz Vranja, za film „Zajedno smo i lepši i jači“. Dodeljene su i dve specijalne nagrade: grupi „Ide“ iz Beograda za film „Čudnovišta“ i Domu animacije iz Sremskih Karlovaca za film „Pakosni sneško“. Tokom svečane dodele, prikazani su i filmovi koji su odneli prve nagrade na ovogodišnjem festivalu.

Organizatori su i ove godine pripremili kvalitetan prateći program. Veliku pažnju privukla je i škola animiranog filma „Stop trik radionica Miloša Tomića“, kao i izložba ilustracija „U ramu pesme“ Marije Kicušić. Na platou Kulturnog centra održan je koncert grupe „Kvazartet“, a u „Alternativnom kulturnom centru“ u Jagodini održana su dva zanimljiva događaja: izložba ručno vezenih frejmova iz filma „Ruska bajka“, autorke Radostine Nejkove iz Bugarske, kao i izložba radova grafičkog dizajna i „Google Doodle“ Fakulteta umetnosti iz Niša. Održana je i radionica zvuka Andree Martinjoni, dok je posle svečane dodele nagrada u subotu održan koncert rok grupe „Mapetovci“.

Šesti „Animator fest“ održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Skupštine grada Jagodine.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar