Završena komemoracija u Srebrenici

|   Info
Na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari danas su sahranjeni ostaci još 35 žrtava, a upučen je i poziv za otkrivanje istine o sudbini još 1.000 ljudi, javljaju Klix.ba i ukazuju da je do sada sahranjeno ukupno 6.610 ћrtava genocida.

Izvor: FoNet

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici Nermin Alivukovč je poručio da su srebreničke žrtve opomena da se genocid nikada, nikome i nigde više ne ponovi.

Pozivi za pomoć u otkrivanju istine svima koji znaju sudbinu bilo koga od još oko 1.000 žrtava genocida u Srebrenici, čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni, čuli su se u sredu sa komemoracije žrtvama, prenosi Slobodna Evropa izveštavajući o završetku komemoracije.

Dženazu u Memorijalnom centru Potočari predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a nakon dženaze pročitana su imena i prezimena 35 žrtava ukopanih u sredu. Među sahranjenim su četiri dečaka koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović takođe je imao 16 godina. Među žrtavama su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić. Remzija je imala 20 godina kada je ubijena zajedno sa suprugom i bila je u šestom mesecu trudnoće.

"Srebrenica će zauvek ostati tamna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu sprečili genocid", rekao je predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović. On je pozvao sve koji znaju gde se nalaze masovne grobnice da kažu kako bi se pronašli posmrtni ostaci žrtava genocida za kojima se i dalje traga, prenosi Klix.ba.

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak je iz Memorijalnog centra
Potočara poručila da će Sjedinjene Ameriиke Države pomagati BiH sve dok pravda ne bude zadovoljena. "Počastvovana sam što sam ovde na obeležavanju godišnjice
genocida. Svake godine sam dirnuta posvećenošću porodica
preživelih da se godišnjica obeleži tako da to bude put ka miru", istakla je Kormak.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da negiranje genocida ne znači da se on nije desio. "Nažalost, još ne postoji zakon o negiranju genocida, kao što u Evropi postoji zakon o negiranju holokausta, ne postoji ni zakon o negiranju govora mržnje i time političari treba da se pozabave odmah posle izbora", istakao je Incko.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar