Zemlja je najtoplija u poslednjih skoro 120.000 godina

|   Život
Poslednja tri jula su po svemu sudeći najtopliji meseci na Zemlji u poslednjih skoro 120.000 godina, tvrde naučnici.
Foto: pixabay.com

 


Izvor: Domino magazin

Prateći NASA-inu poslednju objavu da je jul 2018. godine bio treći najtopliji mesec od početka pouzdanih merenja 1880. godine, klimatski naučnik Stefan Rahmstrof ističe da je poslednji jul, u kome su zabeleženi rekordni talasi toplote, verovatno bio najtopliji mesec od geološkog perioda poznatog pod nazivom Eemian.

Period Eemiana i ledeno doba pre i posle njega, bili su prirodni procesi Zemlje koje može objasniti naša orijentacija prema Suncu u to vreme, tvrde naučnici. Ovi procesi zagravanja i hlađenja događali su se postepno hiljadama godina, ali trenutno brzo zagrevanje na Zemlji, ono u poslednjih 150 godina, bez sumnje je ljudsko delo, jer se u našoj atmosferi skupljaju gasovi staklene bašte.

“Fluktuacija između toplih i hladnih perioda na Zemlji se dešava oduvek, ali ključna stvar se dešava od industrializacije, od tada imamo potpuno drugačiji raspored”, kazala je Pat Bartlein, paleoklimatolog sa Univerziteta Oregon.

“U potpunosti se slažem da su poslednja tri leta verovatno najtoplija u poslednjih 100.000 do 115.000 godina. Vrlo je verovatno da smo počeli da prelazimoo najtopliji deo Holocena, perioda koji je nastupio nakon ledenog doba”, rekao je David Black, paleoklimatolog sa Stony Brook Univerziteta.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar