Zgrada niškog muzeja vraćena bivšim vlasnicima

|   Info
Upravna zgrada Narodnog muzeja u Nišu u postupku restitucije vraćena je potomcima vlasnika. Zakon predvidja da muzej može da koristi zgradu još tri godine ukoliko vlasnicima, koji inače žive u Subotici, muzej, odnosno grad, plaća kiriju. U niškom muzeju kažu da je postignut dogovor.


Izvor: RTS

"Mi smo ovaj objekat godinama kvalitetno održavali I ljudi su stvarno pokazali interesovanje I blakonaklonost jer razumeju kulturu, vole ovaj grad, vole ovu ustanovu, da na najpovoljniji način u samom startu dodje do dogovora", kaže Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja u Nišu.

Grad će plaćati kiriju u iznosu od 2.500 evra, a ukoliko bude postignut dogovor po pravu preče kupovine moći će I da je otkupi.

"To naravno može i u nekom kraćem roku, ali ja se nadam da će grad zahvaljujući domaćinskom poslovanju stvoriti uslove da taj objekat bude u našem vlasništvu" objašnjava Jelena Mitrovska, gradski većnik za kulturu.

U ovoj zgradi se ne nalazi samo uprava, već i konzervatorsko restauratorske radionice.

"Naše odeljenje je dosta dobro opremljeno, muzej je dosta uložio u opremanje odnosno aparaturu kako bi sam rad bio stručan I po muzeološkim principima", kaže konzervator Dragana Išljamović.

Inače, niški muzej prostire se u čak 7 objekata u gradu, među kojima su i Ćele kula, Medijana, Logor 12. februar. Nedostatak prostora, pre svega za depoe, uvek je bio problem.

Ovde je 1994. godine počelo postavljanje temelja za novu zgradu Narodnog muzeja u Nišu, zgrada je trebalo da bude multifunkcionalna i da reši sve prostorne probleme narodnog muzeja, projekat, nažalost, nikada nije realizovan.

Za razliku od vlasnika zgrade muzeja, sa vlasnicima nekadašnje galerije Srbija nije postignut dogovor. Grad, će prema najavama, zajednički rešavati prostorne probleme obe ustanove.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar