Žigmanov: Vlada Srbije svesna i rizika koje digatilazacija sa sobom donosi

|   Infotehno
Vlada Srbije želi da unapredi područje digitalizacije i prati savremene trendove, ali je svesna i rizika koje digatilazacija sa sobom donosi i priprema se na adekvatno odgovaranje, izjavio je danas ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

"Vlada Srbije prepoznala je značaj digitalizacije i razvoja elektronske uprave što je doprinelo značajnom razvoju u ovoj oblasti u proteklih nekoliko godina", rekao je Žigmanov na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima – Digital 2023.

On je rekao da se digitalizacijom, kao jednim od prioriteta Vlade Srbije, transformiše način rada javne uprave i podiže njena ekonomičnost, transparentnost i kvalitet rada.

Žigmanov je podsetio da je Vlada usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije za period 2020/2025. godine, da je izrađen Državni centar za upravljanje i čuvanje podataka u Kragujevcu, kao projekat od velikog značaja za Srbiju.   

On je rekao da se tokom pandemije kovida video značaj digitalnih tehnologija i proizvoda koji su tada bili korisni za informisanje, rad u kompanijama, u sistemu obrazovanja.

Žigmanov je rekao da i društvene mreže predstavljaju svojevrsan javni prostor u kome se odvija društveni dijalog, ali neformalnog tipa, zato što ta oblast nije "zakonski bliže uređena".

On je rekao da svaki korisnik društvenih mreža izražava svoje stavove i mišljenja o svim pitanjima i dodao da se "u toj sferi javlja potreba razlikovanja slobode govora od govora mržnje koji je često veoma prisutan na društvenim mrežama".

Žigmanov je rekao da i automatizovani procesi, koji su posledica digitalizacije, mogu da predstavljaju izazov u zaštiti ljudskih prava zato što se radi o automatizovanom odlučivanju o pravu i otežava se zaštita prava, odnosno korišćenja prava na žalbu.

"Jedna od glavnih briga u vezi sa veštačkom inteligencijom je da će zapanjujućom brzinom oduzimati poslove radnicima u pojednim sektorima, ali sa druge strane ova promena mogla bi da kreira prilike za nove poslove", ocenio je Žigmanov.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković rekla je da smo svedoci tektonskih pomeranja na polju razvoja digitalnih tehnologija, pokušaja zauzdavanja i usmeravanja njihovog razvoja u pravcu u kom će služiti na dobrobit čovečanstvu sa što manje negativnih posledica po društvo i njegovu koheziju.      

Ona je rekla da se tehnološka superiornost nameće kao imperativ za dalju primenu i promociju principa vladavine prava i ljudskih prava širom sveta.

Janković je rekla da je "opasna donekle implicitna poruka da ljudska prava u digitalnoj sferi mogu predstavljati inhibitore razvoja tehnologije, te da zarad očuvanja te superiornost može biti legitimno delimično žrtvovati ljudska prava".  

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Edvard Ferguson rekao je da je za diplotame digitalna diplomatija način komunikacije.

"Bitno je da u digitalnu komunikaciju uključimo širi opseg populacije", ocenio je Ferguson.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar