Vučić: Ne očekuje nikakve pritiske iz Brisela

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da ga očekuju dva puta u Briselu, kada će sesastati sa evropskim zvaničnicima Đozepom Boreljom, Ursulom fon der Lajen i Oliverom Varheljijem, ali sa tih sastanaka ne očekuje nikakve pritiske za Srbiju.
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

 

Izvor: FoNet

Predsednik Vučić je, novinarima posle policijsko-vojne vežbe "Odgovor 2021" na poligonu "Pasuljanske livade", rekao i da bi u junu trebalo u Briselu bude nastavljen dijalog sa Prištinom.

Komentarišući najave sudskog mehanizama u Hagu (MIKT) da će Srbiju tužiti Savetu bezbednosti UN zbog nepoštovanja zahteva za izručenje fukcionera SRS Vjerice Radete i Petra Jojića, Vučić je rekao kako bi ta institucija trebalo "da radi svoj posao", a da će se on "lično" pojaviti na toj sednici SB UN.

Nema problema, dobiće odgovor sa najvišeg mesta u državi za svoje ponašanje, rekao je Vučić i ukazao da  Mehanizam haškog suda nije odgovorio ili je "poslao odgovor, a bolje da nisu" o zahtevu Srbije da pet osuđenih srpskih državljana ostatak kazne odsluže u zemlji.

Vučić je za ekološke proteste u Požegi povodom istraživanja i mogućnosti za otvaranje rudnika litijuma na tom području, rekao da oni "mnogo lepo govore o Srbiji" jer sada više niko ne razmišlja od čega će da živi, kao pre nekoliko godina, već ih sada brinu ekološki problemi.

Srbija je nepovratno napredovala, ima i politizacije u tim protestima, ali je posao Vlade Srbije da pruži prave odgovore, ocenio je on.

Vučić je, na pitanje o prinudnom iseljenju porodice penzionisanog pukovnika Gojka Lalovića, rekao kako ne zna ništa o tom slučaju, ali da mu je preneto da je "sve urađeno u skladu sa zakonom" koji je donet u julu 2012. godine.

Razgovaralo sam sa saradnicima, primiću porodicu Lalović da razgovaramo i vidimo kako možemo da pomognemo, da im obezbedimo normalan život i verujem da ćemo uspeti, rekao je Vučić.