"Znaš kako" za jačanje digitalnih veština

|   Infotehno
U srbiji više od 80 odsto domaćinstava u Srbiji ima pristup internetu, a 78 odsto stanovnika uzrasta od 16 do 74 može se smatrati redovnim korisnikom interneta, saopštila je danas Inicijativa Digitalna Srbija, pozivajući se na analize Republičkog zavoda za statistiku.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Sa druge strane, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je svojim istraživanjem utvrdilo da više od 51 odsto populacije starije od 15 godina nema ni jednu od osnovnih veština u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija poput slanja i prijema mejla, internet pretrage, obrade teksta i drugih, navodi se u saopštenju.

Nakon ukrštanja tih statistika, Inicijativa Digitalna Srbija i UNICEF u Srbiji su osmislili onlajn događaj "Znaš kako", u kome se će biti predstavljeno osam tema o konkretnim digitalnim veštinama koje mogu da pomognu širokom krugu populacije da postane digitalno veštiji i pripremljeniji za tržište rada.

Teme će približiti stručnjaci iz nekih od zvučnijih kompanija u Srbiji i kroz njih odgovoriti na vrlo konkretna pitanja poput onih kako se prave podkasti, sajtovi, kako se uređuju tekstovi, prave dobre prezentacije ili kako se kupuje onlajn, kao i na ona malo apstraktnija kao što je kako da se istakneš u traženju posla i čuvaš bezbednost na internetu.

Događaj je, pre svega, usmeren ka učenicima srednjih škola, studentima i mladima koji su tek ušli na tržište rada.

Za prisustvo događaju "Znaš kako" potrebno je popuniti formular na sajtu dsi.rs/znaskako, a neposredno pred događaj će dobiti link posredstvom kog će biti u prilici da ga pratite u četvrtak 14. aprila u 20 časova, najavili su organizatori.