75. Međunarodni filmski festival u Veneciji

|   Info
Međunarodni filmski festival u Veneciji - Mostra otvoren je sinoć projekcijom filma "First Man"
Foto: pixabay.com


Izvor: Beta

Međunarodni filmski festival u Veneciji - Mostra otvoren je sinoć projekcijom filma "First Man", biografskog dela o astronautu Nilu Armstrongu prvom čoveku koji je kročio na Mesec, u režiji Dejmijena Šazela.


U ulozi astronauta je glumac Rajan Gosling, a ekipa filma koja je danas stigla u Veneciju predstavila se kasno popodne u filmskoj palati na Lidu, gde su čekali fotograf i brojni obnožavaoci željni da snime selfije s zvezdama.


Rajan Gosling u belom smokingu i crnim pantalonama spremno se odazivao na pozive obožavatelja, a pored njega bila je glavna glumica Britanka Kler Foj i australijski glumac Džejson Klark.


Pre njih crvenim tepihom prošlo je devet članova žirija kojim predsedava meksički reditelj Giljermo del Toro. Uz njega su ove godine u žiriju između ostalihi glumci Kristof Valc, Nikol Garsija, Silvija Čang i Naomi Vots.


Predstavljanje filma "First Man" u svetskoj pretpremijeri na Mostri lansiralo je film u trku za Oskara, kao što je bilo pre njega s filmovima "Gravity", "Birdman" ili "Spotlight", koji su takođe prikazani u Veneciji pre nego što su osvojli brojne statuete u Holivudu.


Na ceremoniji otvaranja predat je Zlatni lav za životno delo britanskoj glumici Vanesi Redgrejv. Ista nagrada biće tokom festivala uručena kanadskom 75-ogodišnjem reditelju Dejvidu Kronenbergu.

 

Pored Šazela, za glavnu nagradu takmičiće se, između ostalih, filmovi francuskih reditelja Žaka Odijara, Olivijea Asajea, američkih reditelja braće Džoela i Itana Koena i Meksikanca Alfonsa Kuarona. Na spisku su i britanski reditelj Majk Li kao i italijanski reditelji Mario Martone i Roberto Minervini.


U takmičarskom programu sekcije Horizonti biće prikazan kratki film "Strano telo" srpskog reditelja Dušana Zorića. Zorić (25) je student završne godine režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a filmovi su mu prikazivani na više evropskih festivala.


Pored Zlatnog lava, na festivalu će biti uručeni i Srebrni lav, priznanje za najbolji scenario, specijalna nagrada žirija, kao i nagrada "Marčelo Mastrojani" za novu nadu filma. Od 2007. uvedena je nagrada Kvir lav za ostvarenja koja se bave temama zajedinice LGBT.


Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar