MUZIČARI NADJAČALI GRMLJAVINU: Održan 18. festival "Prva harmonika Srbije" u Jagodini

|   Info
Uprkos blagoj kiši, festival “Prva harmonika Srbije” uspešno održan. Takmičilo se pedeset muzičara svih uzrasnih dobi, a najbolji je bio Nemanja Ninković iz sela Kujavica
Foto: TV Kopernikus

 

Festival “Prva harmonika Srbije”, održan je po 18. put proteklog petka na Letnjoj sceni izletišta “Potok” u Jagodini. Festival je ujedno posvećen i Aleksandru Saši Todoroviću, harmonikašu i bivšem članu žirija, koji je tragično nastradao pre 15 godina.

Bojan Nešić, harmonikaš i organizator festivala ponosan je na dugotrajnost ove manifestacije:

-Ponosan sam kada vidim ovu decu koja me podsećaju na mene kada sam se ja nekada takmičio, uporno vežbao i trudio se da postanem neko i nešto. Tako i oni idu tim putem. Njima je ovaj festival velika odskočna daska za njihove harmonikaške karijere. Osećam obavezu da organizujem jednu ovako divnu manifestaciju i tvrdim, kao i svake godine, pobeđivaće najbolji –rekao je Nešić između ostalog.

U žiriju su ove godine bile harmonikaške legende Jovica Đorđević i Slavko Stefanović Slavkoni, kao i prošlogodišnji pobednik Aleksandar Anđelković:

-Naša zemlja je harmonikaška i jedna je od najboljih u svetu po tom pitanju. Kod nas se svira odlična harmonika i tu sam da poslušam dečicu, da ih posavetujem, da pomognem festivalu i našoj harmonici. Vrlo rado sam prihvatio Bojanov poziv da budem u žiriju –rekao je Jovica Đorđević, inače prva harmonika sveta i profesor na Bečkom konzervatorijumu.

Njegovo mišljenje deli i njegov kolega, čuveni Slavko Stefanović Slavkoni, koji je 1988. godine osvojio nagradu za najboljeg harmonikaša u Jugoslaviji:

-Tu smo večeras da usmerimo mlađe generacije, da vidimo kako oni sviraju, da im pomognemo da ne lutaju, ali i da prenesemo naše iskustvo u radu i da ocenimo najbolje, po pravdi, onako kako dolikuje –istakao je Slavkoni.

Takmičenje se odvijalo do kasnih večernjih časova na Letnoj sceni izletišta “Potok” u Jagodini, a kiša i grmljavina nisu smetale ni muzičarima koji su dali sve od sebe na sceni, a ni posetiocima koji su uživali u sviranju harmonikaša svih generacija. 

Najbolji u kategoriji petlića bio je Radiša Blagojević iz Bijeljine. U kategorijij pionira trijumfovao je Nikola Simić iz Paraćina, dok je za najboljeg starijeg pionira proglašen Mario Milenković iz Vinče kod Beograda. U kategoriji mlađih juniora pobedio je Dean Matein iz Rumunije, dok je titulom najboljeg juniora ovenčan Nikola Stanojević iz Grdelice. Za najbolje odsvirano šumadijsko kolo na festivalu nagradu je dobio Stefan Milosavljević iz sela Vojnik kod Despotovca, dok je apsolutni pobednik ovogodišnjeg festival Nemanja Ninković iz sela Kujavica u opštini Vladimirovci.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar