Akademija dijaloga za žene

|   Info
Politika služi ženama samo onda kada su uključene u nju i zato žene moraju biti jedna uz drugu i ujediniti se u borbi za svoja prava, prelazeći preko etničkih, verskih i političkih podela, poručile su učesnice 4. Akademija dijaloga za žene Organizacije za evropsku bezbednost i saraadnju (OEBS).
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Akademija je održana u austrijskom gradu Štatšlainingu u organizaciji Inicijattive "Sledite nas" i uz podršku misija OEBS na Kosovu i u Srbiji, saopšteno je danas.

Tokom desetodnevne akademije 24 učesnice iz Beograda i Prištine imale su priliku da grade lične kontakte, razmene stavove o problemima osnaživanja žena u odlučivanju, saznaju o izazovima sa kojima se članovi svakog društva suočavaju i diskutuju o problemima od zajedničke zabrinutosti, nabedeno je u saopštenju.

Program Akademije obuhvatao je intenzivne vežbe izgradnje tima, predavanja sa međunarodnim stručnjacima o temi "Dijalog, medijacija i pomirenje" i "Žene u politici", uz razmenu stavova o dijalogu sa šest istaknutih žena iz Beograda i Prištine - članicama Inicijative "Sledite nas", navedeno je u saopštenju organizatora Akademije.

Učesnice su, upoznajući se sa radom OEBS, slušale predavanje ambasadorke Melan Vervir, specijalne predstavnice predsedavajućeg OEBS za rodna pitanja i prvu ambasadorku SAD za globalne probleme žena, koja je podelila svoje stavove i odgovarala na pitanja.

Osim toga, učesnice su učestvovale u sesiji Stalnog saveta OEBS, a susrele su se sa i sa predstavnicima italijanskog predsedavanja OEBS.

Učenica Akademija dijaloga za mlade žene iz Prištine Kaltrina Ahmeti ocenila je da "politika služi ženama samo onda kada su žene uključene u nju", dok je Beograđanka Isidora Šmigić rekla kako je tokom Akademije "naučila da žene moraju da budu jedna uz drugu i ujedine se u borbi za
naša prava, prelazeći preko etničkih, verskih i političkih podela".

"To je jedini način na koji možemo da postignemo promenu u našim društvima", ocenila je Šmigić.

Naredna aktivnost učesnica Akademije biće susret u novembru u Beogradu i dalji razvo projektnih ideja za 2019. godinu, osmišljenih da unaprede saradnju i promovišu kulturnu razmenu.

Akademija se organizuje svake godine pod okriljem Inicijative "Sledite nas" i uz podršku misija OEBS na Kosovu i u Srbiji u okviru njihovog rada na unapređenju učešća žena u dijalogu i procesima rešavanja konflikta i odlučivanja.

Inicijativa koja okuplja istaknute žene iz Beograda i Prištine je pokrenuta 2012. godine uz podršku misija OEBS na Kosovu i u Srbiji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar