Međunarodni program "Za žene u nauci"

|   Info
Milica Sentić, Mirjana Ljubojević i Mirjana Ćuk, tri mlade naučnice iz Srbije, ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“. Njihov izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima hemije životne sredine, hortikulture i botanike, nagrađen je stipendijama u vrednosti od po pet hiljada evra na ceremoniji održanoj u zgradi Vlade Republike Srbije.

Iako je broj žena koje biraju nauku za svoju profesiju porastao za 12% u poređenju sa 1998. godinom, samo 28% današnjih istraživača su žene, a samo 3% Nobelovih nagrada za nauku dodeljeno je ženama. Žene u nauci se i dalje suočavaju sa barijerama, posebno kada je reč o napredovanju u karijeri, dobijanju stalnih pozicija i finansiranju.`        `

Međunarodni program L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“ pokrenut je u partnerstvu L’Oréala i UNESCO-a, sa ciljem da afirmiše ulogu žena istraživača i njihov doprinos naučnom napretku u celom svetu. Otkako je pokrenut, kroz program „Za žene u nauci“ obezbeđena je podrška za više od tri hiljade  naučnica iz 117 zemalja širom sveta.

Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije izjavio je da moramo što više da prommovišemo kod žena i devojčića preduzetništvo, jer Srbija je najbogatija znanjem. Popović je istakao da je ponosan mladim naučnicama koje su dobile stipendiju.

Stipendije, koje se ove godine u našoj zemlji dodeljuju po osmi put, u partnerstvu Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Nacionalne komisije za Unesko, i Loreala Balkan, namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

Ovogodišnje dobitnice stipendija su svojim zalaganjem i dosadašnjim dostignućima već privukle pažnju međunarodne i domaće stručne javnosti, a rezultati njihovih istraživanja su publikovani u vrhunskim naučnim časopisima. Nagrađene su sa više domaćih i stranih nagrada i priznanja i aktivne su na polju međunarodne saradnje.  

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar